Gå til sidens hovedinnhold

De kjempet for periferi mot sentrum, for folk langt mot nord som ville bli sett, hørt, akseptert og anerkjent

Artikkelen er over 1 år gammel

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fotball-abstinenser kan føre til så mangt. Også til å sikre historiske øyeblikk for ettertida. Det var sportsjournalistene Freddy Toresen og Stian Høgland som kom opp med ideen om å sende den legendariske cupfinalen fra 1975 på ANtv. Det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort.

26. oktober er det 45 år siden den viktigste fotballkampen noen sinne for hele Nord-Norge ble spilt. Da ble Bodø/Glimt norgesmestre i fotball etter at de slo Vard 2-0 i cupfinalen på Ullevaal. En hel landsdel sluttet unisont opp om Glimt. Fordi det var så mye mer enn en fotballkamp. Det var en hel landsdels kamp. For Glimt har spilt en betydelig større rolle for nordlendingenes identitet og utvikling enn de fleste har begreper om.

Fotball er en identitetsfaktor i hele verden. Det kjempes om langt mer enn seier, poeng og en rund ball. Det er overklasse mot underklasse, rikdom mot fattigdom, religion mot religion, by mot by og land mot land. Fotball dyrker fellesskap. Fotballen forsterker motsetninger.

Slik var det for Glimt på 70-tallet. Laget kjempet for periferien mot sentrum, for folk langt mot nord som ville bli sett, hørt, akseptert og anerkjent.

Vi skal huske på at landsdelen langt inn på 70-tallet fortsatt var utestengt og isolert fra resten av landet på flere områder. Også idretten ble holdt utenfor. Toppseriene i alle idretter var stengt for nordnorske klubber.

På den tida skjemtes mange nordlendinger av sin egen dialekt. De slo om til «søring» i det øyeblikk flyttestrømmen passerte Dovre. Aftenpostens boligannonse med «Merk: Ikke nordlendinger eller pakistanere» er et beskrivende tidsbilde. Derfor var det en enorm seier for en hel landsdels selvfølelse da Harald Berg løftet kongepokalen over hodet og hele Ullevaal sang «Eg veit meg et land».

Det var ikke tilfeldig at en bølge av nordnorske artister fikk sine nasjonale gjennombrudd samtidig som Glimt vant landets hjerter. Det var en oppdemmet forløsning. Artistene sang og snakket til og med på egen dialekt.

Halvdan Sivertsen var en av dem. Sammen med Knut Eide, Terje Nilsen og Arnulf Bendixen var han også frontfigur da Glimt-tilhengerne introduserte engelsk supporterkultur i Norge med uniformering, plakater og egne kampsanger.

NRK-ledelsen var positiv og ga AN rettighetene til å sende kampen. Problemet var bare at dette historiske øyeblikket var søkk borte. Det var slettet fra NRK-arkivene. Da var det bare å starte detektivarbeidet. Heldigvis har vi fått tilgang til private opptak som er digitalisert slik at vi kan gjenskape øyeblikkene fra høst-dagen i 1975.

Dermed er den historiske kampen sikret for ettertida, nå med Trond Tidemann og Jacob Klette som ekspertkommentatorer. Det samme gjelder intervjuene om kampen med Arne Hanssen, Harald Berg, Jon Abrahamsen, Oddbjørn Kristoffersen, Knut Eide og Halvdan Sivertsen. Alt dette finner du i en samlet festaften på ANtv onsdag klokka 1930.

Heia Glimt og heia Nord-Norge!

Kommentarer til denne saken