Gå til sidens hovedinnhold

De fleste Reidar (29) tok utdannelsen med har forlatt yrket. Han mener én ting er avgjørende

Tusen i streik i Bodø.

- De fleste jeg gikk på lærerskolen med har forlatt læreryrket, sier Reidar Jentoft.

Saltdalingen var ferdigutdannet i Bodø for fem år siden.

Onsdag ble han og 28 lærere tatt ut i streik på Hunstad barneskole. Han og de andre har stor streikevilje, skriver Utdanningsforbundet.

- Streik passer aldri, men nå er det på høy tid at vi får mer i lønn, sier Heidi Naurstad på samme streikevakt.

UNIO har trappet opp streiken og har nå over 22.500 barnehagelærere, sykepleiere, bibliotekarer, lærere og andre kommunalt ansatte i streik i Norge. 1000 av disse streiker i Bodø.

Forlater yrket

Rekrutteringen til yrket går ned i Nordland. I tillegg rapporterer Utdanningsforbundet om at Norge har 40.000 lærere som ikke jobber som lærere. I andre yrker tjener de bedre og har en lettere arbeidshverdag.

- Lønn er avgjørende for å gjøre en utrolig viktig jobb mer attraktiv, sier Jentoft.

Streikevakta onsdag ettermiddag besto av Anne Mette Andersen, Heidi Naurstad, Stein-Hugo Johnsen, Lisbeth Meyer og Børge Husdal, i tillegg til Naurstad og Jentoft.

De mener de har jobbet nok dugnad.

- Vi jobber 24/7. De som har en ordinær videregående utdanning tjener bedre enn en lærer. Lang utdanning må lønne seg, sier Lisbeth Meyer.

Rekruttering

Anita Karlsen, fylkesleder i Utdanningsforbundet Nordland, sier det er en kjent sak at de med lang utdanning som jobber i privat sektor tjener bedre enn de som jobber i kommunal sektor.

- I en undersøkelse svarer 50 prosent av de spurte lærerne at de har søkt eller ønsker å søke seg til andre yrker. Det er åpenbart at vi har et stort problem. Vi må få flere til å bli i yrket og flere til å ønske å bli lærer. Uten anstendig lønn er det rett og slett ikke mulig, sier Karlsen.

Til tross for en krevende arbeidsdag har Reidar Jentoft aldri angret på yrkesvalget.

- Aldri. Å skape relasjoner, se elever som mestrer og fellesskapsfølelsen gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, sier Jentoft.

Kommentarer til denne saken