Gå til sidens hovedinnhold

Sandhornøya

Med overnattingsmuligheter i Følvika og med idylliske Langsanden som slynger seg langs fjorden, er Sandhornøya et yndet feriemål. Husk også på majestetiske Sandhornet som er et must å bestige.

Vurder også å kjøre Kystriksveien når du først befinner deg i området.

- Dette er en kjøretur til mektige naturfenomener, kystkultur, arkitektur og fotovennlige turmål, sier Abelsen.

Svartisen

Det er ikke bare selve isen som er verdt å avlegge et besøk. Mange har kanskje hørt om Kiss a Moose hvor man faktisk får nærkontakt med elgen. I tillegg er det å sove i hengekøye anbefalt.

- Vil du dra på tur med storfamilien eller vennegjengen er et opphold på Engen Gård ved Svartisen å forakte, sier Abelsen.

Rødøy

Rødøyløva og øyhopping med båt kan by på skikkelig sommeridyll ute i havgapet. Det lille fiskeværet Myken byr også på koselig sommerhygge. Her finner du blant annet verdens nordligste whiskydestilleri.

Fiskeværet Myken har bare et tjuetalls fastboende, men kan nå skilte med egen kafe med whiskybar i etasjen over verdens nordligste whiskydestilleri.

Hamarøy-området

Opplev stedet hvor Knut Hamsun trådde sine barneskritt ved å gå innom Hamsunsenteret. Området er attpåtil en perle i Salten. I Narvik kommune, et kort stykke unna, ligger også Norges nasjonalfjell, Stetind.

- Få hjelp fra en profesjonell klatreguide hos Albmi Adventures eller Nordland Turselskap. De kan også ta deg med tur i en av regionens mange grotter, råder Abelsen.

Tranøy fyr er også beskrevet av mange som et fantastisk turistmål.

- Jeg sykla ut hit i 2006 for å se fyret - og var solgt da jeg kom på parkeringen. Det er kanskje litt stort å si, men det var som om sjelen kalte.

Anne-Gry Jakobsen (hentet fra boka 121 fantastiske opplevelser i Norge)

Kjerringøy

Man kommer ikke unna den magiske halvøya i Bodø. Markens grøde, Bryggehotellet og Rorbusenteret er opplagte steder man bør svinge innom.

- Ta et dypdykk i kystkulturen som historisk både har vært og er enormt viktig for Salten. På Kjerringøy får du den ultimate kombinasjonen av kultur og natur.

- Er du glad i fart og spenning, og tør å utfordre både fysikk og høydeskrekk, kan du ta turen opp til Strandåtinden på Kjerringøy.

Julie Abelsen

Nordskot / Steigen / Engeløya / Hellnessund

En favoritt for mange er Steigen og det omkringliggende området. Her nevnes opplevelser som Manshausen, Villa Haugen, Nordskot Brygge, Naustholmen, strender og Hellnessund brygge som yndede mål.

- Du trenger ikke reise til «syden» for å nyte late dager på kritthvite sandstrender med utsikt over turkist hav. Det kryr i Salten og det er ikke vanskelig å finne seg et lite privat badested hvis du bare går på en liten oppdagelsesferd.

Julie Abelsen

Sørfold

Også her ligger naturperlene på en snor. Her fra Kjelvik.

Sulitjelma

Sulitjelma er ikke bare en vinterdestinasjon. Visit Bodø trekker også fram fjellsamfunnet på sommerstid og spesielt Jakobsbakken. Vurder også en roadtrip til bygda - en kjøretur med industrihistorie, lokal mat og mektige fjellopplevelser.

Beiarn

Er du glad i laksefiske passer Beiarn ypperlig.

Øyhopping i Bliksvær

Hva med øyhopping mellom de herskapelige fiskeværene?

- Bodø og Salten har et enormt øyrike. Bliksvær alene teller rundt 60 øyer – da kan du bare tenke deg til hvor mange som finnes. De fleste er små og ubeboelige, men mange er et yndet sommerparadis enten du foretrekker sykkel, tursko eller klatretau. Du kommer deg enkelt rundt med hurtigbåt. De fleste av de store øyene eller stoppene langs kysten har også et «brygge»-tilbud med overnatting i sjøhus, havrettsbord, god drikke, aktiviteter og båtutleie, sier Abelsen.

Her fra Støtt brygge

Rognan

Naturperlene ligger som på en snor også i Saltdal. Med stor satsing på hotellet har Rognan blitt nærmest et must å besøke.