La meg være helt ærlig: jeg har aldri noensinne fulgt med på fotball. Unntaket er når en eller annen kompis av ulike årsaker har dratt meg med på fotballkamp. Så det at jeg har valgt å boikotte årets fotball-VM betyr altså ingen verdens ting. Ikke hadde jeg tenkt å skrive om det heller, men så skjedde det: Irans landslag valgte å ikke synge med nasjonalsangen sin. Dette tolkes som en stille protest mot regimet, som i dag opplever sterke protester etter at den unge kvinnen Mahsa Amini døde etter en pågripelse av Iransk moralpoliti for feil bruk av hijab.

Laget risikerer alt. Hvilke konsekvenser de kan få når de kommer hjem vites ikke, men det blir neppe hyggelig. Til sterk kontrast ser vi flere andre vestlige lag, og sponsorer, som ser ut til å føye seg etter alle mulige slags tvilsomme pålegg av regimet i Qatar. De iranske landslagsspillerne risikerer bokstavelig talt fengsel og tortur for å markere seg, mens europeiske land lar seg føye av risikoen for et gult kort og symbolske bøter. Det gir en stygg bismak.

Arrangementslandet Qatar står for systematiske menneskerettighetsbrudd. Flere tusen migrantarbeidere i landet arbeider under umenneskelige forhold og har dødd. Ytringsfriheten er sterkt begrenset, og mennesker får ikke lov til å elske dem man vil. Regimet er altså ikke akkurat noen vi burde like å assosiere oss med.

Dessverre har utviklingen de siste årene gjort at det stadig vekk er regimer med tvilsom agenda som arrangerer de største idrettsarrangementene i verden. Tidligere i år var det OL i Beijing, nå er det fotball-VM i Qatar. Dette er alle udemokratiske land som ønsker å vise seg frem for hele verden, og bruke disse arrangementene som et propagandaverktøy lokalt. Sportsvasking som enkelte kaller det. For meg er det flaut at vi tillater dette. Arbeideres død er ikke noe å glatte over for noen timer glede.

Jeg blir som sagt ikke å følge mer med enn bruddstykkene jeg får fortalt av venner, eller de uunngåelige postene som dukker opp i sosiale medier. Det går bra. For meg vil uansett vinneren være landslaget til Iran. Selv om Iran forhåpentligvis ikke arrangerer VM før et nytt regime er på plass.