Gå til sidens hovedinnhold

Dagen De uslåelige ble slått...

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er et av de beste lagene klubbfotballen noen gang har kjent. De vant Mesterligaen tre ganger, VM for klubblag to ganger og Serie A fem ganger. De besto av spillere som Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkard, Franco Baresi, Paolo Maldini, Allessandro Costacurta, Jean Marie Papin og Zvonomir Boban.

Laget ble opprinnelig kalt "Gli Immortali" - De udødelige. Så døde de, da deres legendariske manager Arrigo Sacchi forlot klubben for å ta over det italienske landslaget. Men de gjenoppsto året etter som "Gli Invicibili" - De uslåbare - under sin nye manager Fabio Capello.

Akkurat det tilnavnet er kanskje ikke så rart. Da AC Milan ankom Olympiastadion i Roma for å spille semifinale i den italienske cupen 10. mars 1993 hadde de ikke tapt en fotballkamp på godt over et år. Deres italienske rekord på 58 seriekamper på rad uten tap står fremdeles. Det er også den lengste rekken ubeseirede kamper i noen av de store ligaene.

Men denne onsdagen skulle det gå annerledes. Tross et solid Milan-overtak slo Roma De uslåelige 2-1, etter mål av Roberto Muzzi og Claudio Caniggia. Roma tapte en uke senere 0-1 i Milano, og var klar for cupfinalen. Den gikk uten matchvinner Caniggia, som i mellomtiden hadde testet positivt for kokain etter en kamp mot Napoli, og ble utestengt fra all fotball i 13 måneder.

Blant tilskuerne på Olympiastadion denne dagen i mars var en ung nordlending som etter kampen havnet på seiersfest med Roma-fansen. Han ble Roma-fan over natta, og 18 dager senere debuterte en talentfull 16-åring på Romas A-lag borte mot Brescia. Han het Francesco Totti - og resten er som man sier historie.

Det er grunnen til at jeg ikke kommer til å heie på Jens Petter Hauge og AC Milan når de mandag møter Roma på San Siro. Ellers får du min stemme foran hver kamp, Jens Petter, men jeg var den unge mannen og Roma er mitt lag. På tross av alt. For det å være Roma-fan innebærer langt flere frustrasjoner enn gleder.

Associazione Sportiva Roma er et direkte resultat av fascismen. Mussolini var en av de første politikere som så det potensialet som ligger i sport og ikke minst fotballen, til å samle en så splittet og regionalisert nasjon som Italia. Han satset tungt på landslaget, en av årsakene til at Italia vant VM i fotball både i 1934 og 1938.

Mussolini ønsket også å italianisere og nasjonalisere fotballspråket. Det er hovedgrunnen til at mens ordet for fotball på andre europeiske språk er en oversettelse av det engelske "fotball" så heter spillet "calcio" på italiensk. Det er hentet fra "calcio fiorentina", et ballspill fra renessansens Firenze, som Mussolini insisterte var den første fotballen. Engelskmennene hadde bare "gjenoppfunnet" et opprinnelig italiensk spill.

Mussolini tok også initiativet til den første nasjonale ligaen, Serie A. I den forbindelse ønsket man å jevne ut forskjellene mellom de sterke fotballbyene i nord og blant annet hovedstaden. Dermed ble klubbene Roman FC, SS Alba-Audace og Fortitude-Pro Roma SGS slått sammen til AS Roma.

Det fjerde hovedstadslaget, Lazio var det eneste som sto mot presset, og fortsatte under eget navn. I dag er de Romas hovedfiende, og byderbyene mellom dem er et av verdens mest hatfylte oppgjør. Som et paradoks kan nevnes at Mussolini selv skal ha vært Lazio-fan, og at klubbens ultra-fans i dag er blant Italias meste høyreorienterte, og jevnlig gjør fascisthilsen under kampene.

AS Roma ble aldri det sørlige kraftsenteret sammenslåingen skulle skape. Laget har til nå tatt kun tre italienske seriemesterskap. Til sammenligning har de to Milano-lagene til sammen 36 mesterskap (18 hver) og Juventus fra Torino 36 alene. Trøsten for Roma får være at Lazio, som altså valgte å fortsette alene, bare har to mesterskap.

Mandag møtes Roma og Milan igjen. Begge kommer fra solide borteseire i Europa League; Milan 3-1 over Celtic, med Jens Petter Hauge på scoringslisten, Roma med 2-1 over Young Boys. De to har møtt hverandre 90 ganger på San Siro, Roma hare bare vunnet 19 av dem. Milan har også vunnet de to siste kampene, men på de seks årene før det vant de bare en gang på hjemmebane.

Denne gang er AC Milan større favoritter enn på lenge. De leder Serie A etter fire strake seire, mens Roma har åpnet så der og ligger fem poeng bak. Milan under Stefano Pioli er blitt et vinnende lag igjen, selv om det fremdeles er litt igjen til de er uovervinnelige - eller udødelige. Men veien dit er stukket ut, og med på ferden er en ung gutt fra Bodø. Så lykke til videre, Jens Petter! Bare ikke mandag.

Kommentarer til denne saken