Hjelmseth er styremedlem for Industri- og næringspartiet i Nordland. Til hans store overraskelse lå ikke partiets liste fremme på valglokalet i Glomfjord kulturhus. Listen til partiet ble raskt hentet frem etter at Preben ga beskjed til valgfunksjonæren at ett parti manglet.

Avisa Nordland har sett en video filmet av Hjelmseth, som bekrefter at ikke alle valglistene var på plass.

Stemmelokalet åpnet klokken 10.00 og 22-åringen møtte opp for å utføre sin borgerplikt klokken 14.00 mandag. Det betyr at én av de 19 godkjente valglistene i Nordland manglet fra valglokalet i Meløy i mer enn fire timer.

Ulovlig

Hjelmseth mener dette er brudd på valgloven fra kommunens side.

– Det er et brudd på valgloven. Jeg syns det er dårlig gjort mot et nytt parti, og ikke bli tatt seriøst på denne måten i et demokrati. Det er ikke et demokrati når et parti blir holdt tilbake på denne måten, sier han til AN.

– Det er ikke nøye hvilket parti som ligger der. Om det hadde vært Arbeiderpartiet sin liste som manglet hadde det fortsatt vært like ulovlig, mener Hjelmseth.

Han frykter at noen kan ha latt være å stemme på partiet i de fire timene listen ikke lå fremme.

– Det kan godt være andre som har ønsket å stemme på partiet, men heller har stemt på et annet parti da de ikke fant lista, sier Hjelmseth, som har prøvd å komme i kontakt med formannskapet i kommunen om saken uten å ha fått noe svar.

Beklager

Valgansvarlig i Meløy kommune, Linda-Johanne Mørken Strøm, beklager på det sterkeste det som har skjedd.

– Sånt skal ikke skje. Alle listene skal ligge fremme. Det er meget beklagelig at det har skjedd og slikt skal ikke skje. Det er 19 lister i Nordland og alle skal ligge klare. Det er bra han spurte om det slik at vi ble oppmerksomme på det.

Nå går kommunen i gang med å finne ut av hva som skal ha skjedd på valglokalet i Glomfjord.

– Vi blir nå og gå i gang med undersøkelser rundt hva som har skjedd.

Det åttende tilfellet

Lederen til Industri- og næringspartiet, Owe Ingemann Waltherzøe, sier til NRK at det har manglet lister flere steder i landet.

Dette skal være åttende tilfellet de har fått rapportert om.

– Vi er i dialog med Valgdirektoratet om hva som skjer, sier han til NRK.

Han nevner blant annet Ullensvang kommune og to steder i Arendal.

– Et sted var det rett og slett tomt for stemmesedler. Det er jo på en måte gledelig. På de andre vet vi ikke årsaken, sier Waltherzø, som ikke vil spekulere.

Klistremerket revet bort

Waltherzøe forteller også om et sted hvor klistermerket for partiet var revet bort, i avlukket hvor man som velger plukker stemmeseddel.

– Da merker ikke funksjonæren at det mangler stemmesedler, poengterer han overfor statskanalen.

Han peker på at dette kan utgjøre en demokratisk utfordring.

– Jeg håper man kan gjøre dette bedre til neste gang. For oss betyr hver eneste stemme utrolig mye.

Til VG bekrefter leder i valgstyret i Meløy kommune, ordfører Sigurd Stormo, at sedlene til partiet lå fremme i dag tidlig, men at det er uklart hva som har skjedd utover dagen.

– Vi vet et annet parti sine stemmesedler har blitt lagt over bunken til partiet det er snakk om i ett av de to rommene man kunne stemme i, ellers vet vi ikke hva som har skjedd, sier Stormo.