(Romerikes Blad:) – De har gått løs på lister og sofaputene. De har til og med vært oppe på veggen på en utstoppet ugle som henger der.

Det forteller Kenneth Johansen som nylig kom fram til hytta og oppdaget at de ubudne gjestene virkelig hadde slått seg løs.

– Her har de hatt seg en skikkelig fest, forteller Johansen.

– Ekstremår

Det er skrubbsultne mus som har herjet på Kenneth Johansens hytte på Lierfoss i Aurskog-Høland. Han er imidlertid ikke alene om å ha hatt smågnagere på besøk denne høsten og vinteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ifølge Jens Galby, assisterende skadesjef i Anticimex, har nemlig 2020 vært et museår helt uten sidestykke.

– Det har vært ekstreme mengder. Det har nok aldri tidligere vært registrert så mye mus i østlandsområdet. Du kan kalle 2020 for et ekstremt museår.

Galby forteller at når det er museår, så blir det mindre mat. Dermed går de løs på nesten hva som helst.

– De spiser seg selv ut av matfatet, og da spiser de på alt de kommer over. Normalt sett sørger mus for minimale skader, men i høst har det vært mange saker hvor mus har stått bak litt større ødeleggelser, sier Galby.

– Tett hull og sprekker!

For Kenneth Johansens del betyr museangrepet at han blant annet må se seg om etter en ny sofa til hytta.

Jens Galby forteller at det lureste man kan gjøre for å unngå skader på grunn av mus, rett og slett er å sørge for at de ikke kommer seg inn.

– Har musen en åpning som er 6 millimeter eller større, så kommer den seg inn. Det beste tiltaket mot mus er å tette bygget, særlig ved lister og på kjøkkenet. Da kan for eksempel en musebørste – som ligner en stor piperenser – fungere bra, sier han.

Om musene først har kommet seg inn, er det i all hovedsak én ting som gjelder:

– Klappfeller. Gode og mange klappfeller. Et tips da er å legge en avis under fellene, slik at du ikke får avtrykk av museliket om det blir liggende gulvet eller i skapet i flere dager. Det er dessverre en del som bruker drukningsfeller, men det er både forbud og svært lite humant. Det er klappfeller som fungerer desidert best, sier Galby før han gjentar at det absolutt viktigste tiltaket for å unngå mus i hus, er tette bygg.

– Tetter du ikke sprekkene de kommer seg inn gjennom, så kommer de tilbake.