Gå til sidens hovedinnhold

Da bøyene begynt å bevege seg noe voldsomt, utbrøt Frode: – Fan, er det Haisommer?

Kjendishvalen Hvaldimir trekker sørover.

For abonnenter

(Rana Blad): Kjendishvalen Hvaldimir har kommet til Helgeland. I helga ble han besøkt og betraktet av mange skuelystne i Melfjorden i Rødøy.

En av dem som møtte ham på nært hold var Frode Hauge (51).

– Jeg var hos en kompis for å hjelpe han med noe på hytta, og satt og så ut vinduet da vi oppdaget noen båtbøyer i bukta som bevegde seg noe voldsomt. «Fan, er det Haisommer», sa jeg, men så dukka den hvite hvalen opp. Han lekte med båtbøyene og det var så pussig, for de er jo forankra i bunnen, men han flytta de hele bukta rundt, og på natta flytta han de tilbake igjen, forteller Hauge.

– Det virka som om han bare lånte de og så leverte han de tilbake igjen. Vi bare flira, og da vi gikk ned til brygga, kom han med en gang.

Hvaldimir er en hvithval som ble oppdaget i april 2019 ved Rolvsøya i Finnmark. Den hadde på seg seletøy inntil en fisker hoppet i havet og befridde den. Etter hvert fikk den navnet Hvaldimir, med referanse til Russlands president Vladimir Putin. Mange mistenkte at han var en russisk spionhval. Russiske myndigheter har avkreftet dette, og i etterkant er det blitt opplyst fra russisk side at Hvaldimir har blitt brukt som behandlingsdyr innenfor terapi.

Våren 2019 var han et stort trekkplaster i Hammerfest, og siden svømte han til Alta.

– Vi skjønte med en gang at det måtte være Hvaldimir, han var så tam og menneskekjær. Det var kjempefasinerende! Søndag morgen sto jeg opp og dro ned for å hilse på ham før jeg begynte å jobbe. Det var bare ham og jeg. Det er fine dyr, det der. Jeg har aldri sett noe sånt før, så det var svært for meg. Jeg var ikke så nær ham om morgenen, men han kom og registrerte at jeg var der og så lekte han litt med bøyene. Etterpå kom det flere folk som ville se. Noen var ute i båt, men folk var forsiktige. Man skal ha litt respekt for ham, sier Hauge og legger til:

– Jeg tror han spruta litt vann oppi ansiktet på noen. Det er artig at det skjer noe sånt i nærområdet, og det var en stor naturopplevelse i aller høyeste grad.

I mange år har en grindhval hatt Melfjorden som sitt bosted. I perioder har han vært borte, men ifølge Hauge har lokalbefolkningen sett ham for ikke så lenge siden.

På tur inn Melfjorden i turistbåt: - Hval? Skal vi se hval?

Kommentarer til denne saken