(Fremover): 2019 var hans første hele driftsår som kjøpmann av Rema i Ballangen, og han har lenge ønsket å oppgradere butikken.

– En annen butikk kunne ikke ta oppgraderingen nå, og da fikk jeg tilbudet og takket ja med en gang, forteller han.

Investerer fem millioner kroner

Den totale investeringen er på fem millioner kroner. Av det er hans andel 3,5 millioner kroner. Det som er gjort er at Baleiendom har byttet ut lysrør til ledlys. Ventilasjonsanlegget er byttet. Alle kjølediskene er byttet. Frysediskene ble byttet i mars. Frukt og grønt-avdelingen har blitt oppgradert, og det er montert skillevegger i plast for å beskytte kunder ved handlebåndene.

– Jeg har lenge hatt lyst til å gjøre dette. Det viktigste er at vi sparer miljøet, og at jeg reduserer driftskostnader, forteller Mulstrand.

For å spare miljøet er de gamle diskene som brukte freongass byttet ut med nye som bruker co₂.

For den unge kjøpmannen er dette en stor investering, men han er sikker på å tjene den inn. Allerede ser han at utgiftene har gått ned etter at frysediskene ble byttet i vår.

– Jeg låner pengene hos Rema, og betaler en prosent i måneden på lånet. Så kjøper jeg ut alt etter 7,5 år. Over tid tror jeg at jeg sparer mye. Og sjansen for havari er nå liten, siden alt er nytt.

Det bekrefter teknisk sjef i Rema region nord, Kenneth Hanssen.

– Han kan redusere strømforbruket med mellom 35–50 prosent. Dette er en lønnsom investering, og gir en miljøgevinst, energigevinst og reduserer kostnadene.

Hanssen presiserer at alle endringene henger sammen. Blant annet så gjenvinnes varmen fra kuldeinstallasjonene til oppvarming.

Nå er det ifølge han kun Rema Rombaksveien i Narvik som ikke har nytt eller relativt nytt anlegg.

Les også: Andreas (24) fikk bedre årsresultat enn mer erfarne kjøpmenn: – Jeg får vondt i magen av å kaste mat

Mye jobb

For å få til oppgraderingen stengte butikken lørdag kveld, og åpner først igjen torsdag. I løpet av den tiden har mellom 15–20 mann fra leverandørene, alle ansatte og familien jobbet lange dager for å få alt på plass.

– Det har vært mye jobb og lite søvn. I natt gikk jeg hjem halv tre og var tilbake klokken 07, forteller han onsdag morgen.

Også samboeren Iselin Olsen Solberg (29) forteller om mye jobb.

Les også:Gjorde store investeringer: – Totalt sett er jeg godt fornøyd med 2019

– Men det har vært veldig artig, sier hun.

Begge to jobber i butikken, og pendler fra Narvik.

– Vi trives veldig godt i Ballangen og har blitt veldig godt tatt imot, forteller de.

Besteforeldre kom fra Bodø for å hjelpe

Da Fremover er innom, holder Andreas sin mormor fra Bodø, Solvor Fygle, på å vaske blant kassene og varebåndene. Både hun og mannen Odd Tore Fygle har vært her i flere dager for å hjelpe barnebarnet med butikkoppussingen.

Fygle er tydelig stolt av barnebarnet.

– Som gammel husmor så har jeg et eget blikk for hva som må gjøres, og har blant annet pusset pleksiglassene i kassen slik at de ble blant, sier hun og ler.

Også foreldrene til Andreas sin samboer har hjulpet til, og svigermor Inger-Hilde Olsen var i full sving med å hjelpe til onsdag formiddag.

Les også:Åpner igjen etter å ha pusset opp for 3,5 millioner kroner: – Herregud kor æ glær mæ!

Fikk lagret frysevarene i Narvik

For å få dette til ble alle varene på fryserommet kjørt til Rema-lageret i Narvik forrige torsdag. Alt det andre fra kjøle og frysediskene ble hentet lørdag.

– Vi stengte butikken klokken 18 lørdag, og klokken 20 ble varene hentet. Jeg er veldig glad for at Rema-lageret i Narvik kunne oppbevare varene mine, sier Andreas og smiler.

Da Fremover møter han venter han på at varene skal bli kjørt ut til butikken i Ballangen igjen for å fylle de nye kjøle- og frysediskene.

Han opplever at mange har vært interessert i oppussingen. I en periode har kundene merket at ventilasjonsanlegget har blitt byttet. Men det er først når han åpner dørene igjen torsdag at de vil se endringene.

– Mange har sendt meldinger og spurt om bilder, og flere har kikket inn for å se hva vi holder på med, forteller han.

Merker at grensen er stengt

Som så mange andre butikker i Narvik-regionen merker Andreas at grensen til Sverige er stengt. Siden mars har han solgt mer tobakk, brus og øl enn vanlig.

– Jeg har ikke noen prosent, men det har vært en økning på de tre varegruppene, bekrefter han.