Gå til sidens hovedinnhold

Déjà vu - om gallupene som spår valgresultatet i USA

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gammelmedia med NRK i spissen prøver stadig å hamre inn hvor godt Biden gjør det i forhold til Trump. Det er derfor med undring man betrakter forskjellen i fremmøtet ved disse 2 kandidatenes valgkamp-rallies. Biden fikk 12 til 20 tilskuere (inkludert Bidens egne medarbeidere) i Erie, Pennsylvania.

Et tilsvarende frammøte i Arizona klarte å samle 8 publikummere.

Visepresident Mike Pence hadde 4000 fremmøtte i Florida, noe som er flere tilhengere enn Joe Biden har sett i alle møtene sine til sammen i år.

Når det gjelder galluptall, har blant annet NRK referert til en Rassmussen-poll som viser at Biden leder med 12%-poeng på Trump. Om dette er riktig, vil det slå ut alle tidligere amerikanske presidenters valgresultat uten tvil. Nettopp derfor er det et sterkt grunnlag for tvil.

Om man dypdykker i bakgrunnen for denne Rasmussen-pollen, viser det seg at de antar at Trump bare får 76% av de republikanske stemmene i primærvalget. Dette antas uten noen forklaring i det hele tatt. I de siste 7 presidentvalgene er den eneste republikanske presidentkandidaten som har hatt så lavt resultat, George W. Bush (med 73% fordi Ross Perot stjal resten av stemmene) i 1992. Så 76% republikanske stemmer for Trump denne gangen - når han i praksis ikke har noen konkurrent - står ikke til troende. Selv erklærte Never-Trumpers kommer nå med slike erklæringer:

"I Didn't Vote For Trump In 2016, But I'd Crawl Over Broken Glass To Vote For Him Now"

Det er nå dags for å trekke frem Helmut Norpoth, som kan vise til en datamodell som har gitt rett resultat i 25 av de siste 27 presidentvalgene - helt tilbake til 1912. Han gir Trump omkring 90% sjanse for gjenvalg i 2020. Det er ikke engang snakk om at Trump vil vinne knepent. Det blir et såkalt "landslide" (i betydningen overveldende seier) for Trump denne gangen.

I praksis ser det ut som MSM-kommentariatet ikke lært noen ting av det som skjedde ved valget i USA i 2016. Jeg vedder på at det er mange journalister som vil opleve et déjà vu i år.

* * *

Fra Wikipedia:

Déjà vu, også skrevet deja vu på norsk, (uttales /ˈdeʒɑ.vʉˑ/ eller omtrent desjavy', fransk for 'allerede sett') er en følelse av å ha opplevd noe tidligere som man i virkeligheten opplever for første gang. Fenomenet innebærer en sterk fornemmelse av gjentakelse og gjenkjennelse, som om en allerede har et minne av samme hendelse, sted, person eller noe annet som en faktisk ikke kan ha opplevd, sett eller møtt før.

Lenker.

Om Helmut Norpoth

David Sound: I didn't vote for Trump....

Kommentarer til denne saken