Lørdag 18. mars er det offisiell åpning av Olivia Ramsalt i Bodø. Dette blir den 11. restauranten i kjedens offensive og vellykkede satsing i Norge.

Utviklingen av Olivia er egentlig en ganske spennende og morsom historie som startet med den første restauranten på Aker Brygge i Oslo i 2006. Siden har Olivia ekspandert jevnt og trutt både i Oslo og i flere andre byer i Norge, samt i Göteborg og i Stockholm i Sverige.

Italienskinspirert mat og drikke er svært populært, ikke minst i Bodø, og det er helt sikkert mange som gleder seg til å stifte bekjentskap med nykommeren.

Men selv om det er mange gode grunner til å glede seg over nyetableringer i utelivsbransjen i Bodø, er det likevel med en viss bismak Olivia ønskes velkommen til byen akkurat nå.

I over en måned har ansatte ved Olivias restaurant i Hegdehaugsveien i Oslo vært i streik. Bakgrunnen for konflikten er at 21 ansatte og organiserte i Fellesforbundet ved denne restauranten har krevd tariffavtale, et krav som er blankt avvist av ledelsen i Olivia.

Ledelsen skal også ha gitt beskjed til noen av de ansatte om at dersom de ikke forlater sin arbeidstakerorganisasjon, kunne de se langt etter en god referanse fra Olivia.

Konflikten ved Olivia Hegdehaugsveien er bitter og fastlåst, og senest onsdag forsøkte Riksmeklingsmannen å finne en løsning uten at det førte fram.

Organisasjonsfrihet og tariffavtaler er viktige pilarer i det norske arbeidslivet. Det oppleves derfor som urovekkende at en så stor aktør som Olivia-kjeden, med over 700 ansatte totalt, ønsker å drive sine virksomheter på en måte som gjør at ansatte ikke kan organisere seg og heller ikke får lønnsvilkår og rettigheter som ligger i tariffavtaler de fleste andre i bransjen forholder seg til.

Olivia hevder på sin side at de tilbyr en såkalt husavtale som et flertall av de ansatte ønsker seg.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Bodø, Ann-Kristin Moldjord, er absolutt inne på noe når hun gjennom AN ønsker Olivia-kjeden velkommen til lokalene i Sjøgata i Bodø, samtidig som hun sterkt oppfordrer bedriften til å få på plass en tariffavtale med sine nye arbeidstakere i Bodø.

Det er en oppfordring vi gjerne skriver under på.

I skrivende stund jobbes det hardt i kulissene fra begge parter for å få en slutt på den langvarige og tilsynelatende betente konflikten i Oslo. En enighet og løsning hos Olivia Hegdehaugsveien vil unektelig gjøre det mer innbydende å besøke Olivia Ramsalt.