Gå til sidens hovedinnhold

Cecilia (48) gir seg på topp: – Jeg var nysgjerrig og eventyrlysten

Cecilia Lundbakk (48) liker bratte fjell og dristige utfordringer som kan sette en spiss på tilværelsen.

For abonnenter

Nå planlegger hun å gi seg som eier og driver av Heimsjyen AS, og som vertskap for Inndyrs eneste spisested.

Det skjer vel ti år siden hun stiftet selskapet og overtok kommunesenterets kafé, for å satse på noe hun hadde absolutt ingen erfaring med fra før.

– Jeg var nysgjerrig og eventyrlysten, men ante egentlig ingenting om hva jeg bega meg ut på. Gildeskål og Inndyr hadde behov for at noen overtok, og jeg er glad i folk og liker utfordringer. Jeg så etter noe annet å gjøre, og tenkte at jeg fikk prøve to-tre år i første omgang, sier Lundbakk.

Det gikk ikke så verst. Første driftsår endte som forutsett med et lite minus på bunnlinja. Siden har bedriften gått med overskudd alle år med unntak av i 2016, da selskapet gikk med et ubetydelig underskudd. Samtidig mener Cecilia at hun har hatt ei årslønn til å leve med.

Gjennom koronaåret 2020 omsatte Heimsjyen for vel 4 millioner kroner, og oppnådde selskapet hittil største overskudd, 211.000 kroner i pluss. Inntektene kommer fra drift av kafeen, catering og utleie av seks gjesterom med til sammen 12 sengeplasser.

Full fart

Heimsjyen-eventyret er ikke det første Cecilia har gitt seg i kast med.

I 2002 var hun en av initiativtakerne til konkurransen 66,7° Storvik, inspirert av tv Norge-programmet 71° Nord – med svømming, sandvolleyball og sykling på programmet.

Etter at denne konkurransen ble lagt ned har hun i en årrekke engasjert seg for å få folk ut på tur i lokalmiljøet, både på fritiden og i møter med besøkende på jobb.

På veggen i kafeen henger fire svære naturfoto fra Gildeskål tatt av fotograf Lars Westvig, bilder som skaper rom og ro for travle sjeler.

– Jeg møter stadig mennesker som synes det er fint å komme hit til Gildeskål der de kan roe ned. Som etter å ha vært på reise i Lofoten, sier Lundbakk.

I slike samtaler kan hun kjenne på sin egen lengsel etter å komme seg ut og opp og puste fritt under himmelen.

– Det er mine turer ut i naturen som gir meg den energien jeg trenger for å kunne stå på. Nå kjenner jeg at det er på tide å ta det litt roligere, og finne mer tid til å være mer sammen med familien, sier Lundbakk.

Hun må i fly for å komme seg til barnebarna, som nå kan regne med å få se mer til henne enn det som har vært mulig til nå.

Drømmejobben

Om drømmene ikke var så svære da hun startet opp, har hverdagen som drifter av Heimsjyen bydd på ei eventyrlig reise gjennom utallige møter med folk.

– Jeg er blitt inspirert av å bli kjent med andre kulturer og mattradisjoner.

Da Gildeskål for noen år siden tok imot sine første flyktninger fra land som Burma og Eritrea, åpent Cecilia dørene for at de skulle få språktrening. Noen av dem har etter hvert fått jobbe på kjøkkenet og i serveringen.

– Det har vært verdifullt for både dem, meg og gjestene våre, sier Lundbakk.

I utviklingen av Heimsjyens menyer har hun også samarbeidet med profesjonelle kokker, som Svein Jæger Hansen fra Scandic Meyergården i Mo i Rana. I forbindelse med et prosjekt for bruk av lokale råvarer var han med da Heimsjyen i oktober 2012 bød på festaften med smalahove og hjemmebrygget øl fra Salten, og på klippfisk året etter.

– Jeg har lært utrolig mye om mat og matlaging gjennom disse årene, slår hun fast.

Hedret

Lokalsamfunnet har tydeligvis satt pris på Cecilias innsats og væremåte, både som driver av Heimsjyen og på fritiden.

I desember 2015 ble hun tildelt Gildeskål kommunes kulturpris for sin innsats som pådriver for fjelltrimmen i Gildeskål turlag gjennom mer enn ti år.

Og året etter var det Salten Friluftsråd som tok kontakt etter å ha kåret henne som Årets antisutrehelt.

Hun setter pris på å bli husket slik, og akter å gi seg mens hun fremdeles har krefter til å yte hundre prosent på jobb.

– Jeg gir meg nå, og stenger dørene fra 1. januar 2022, dersom ingen melder seg for å overta, sier Lundbakk.

Hun har vært åpen om sine helsemessige utfordringer, en revmatisk lidelse som ikke blir bedre av å jobbe 80 timers uke gjennom den hektiske sommersesongen.

– Jeg er åpen for å finne gode løsninger for videre drift, og kan også tenke meg å selge meg ut av selskapet dersom det er best for dem som skal overta, sier Cecilia Lundbakk.

Som er spent på hva som venter henne på andre siden av nyttår.

Kommentarer til denne saken