For omtrent nøyaktig et år siden hadde alle som var til stede den fantastiske gleden av å høre urpremieren på Tore Johansens Jazz Mass i Bodø Domkirke, med utmerkede jazzmusikere og et domkor i toppslag. En stor opplevelse og en flott kombinasjon av trompetsolist, jazzgruppe, sinfonietta og kor.

For en del uker siden kom opptakene av messen på cd, og det er ikke noen mindre sjelssettende opplevelse. Å lene seg tilbake en fredelig stund hjemme og la de mjuke klangene fra vår tid og den evigvarende messeteksten bare liste seg innpå er nydelig.

Gedigen stil. Noen av opptakene er gjort på selve konserten, de øvrige er lagt til og kvalitetsforbedret av lydkunstnerne Are Bredal Simonsen og Håvard Christensen i Store Studio i Bodø, og til sammen har det blitt en ren nytelse. En messe for moderne mennesker som liker jazz – og den jazzen er lett å forstå for de fleste. Tore Johansens trillende trompettoner er i fullt monn til stede her som i det meste han gjør, og igjen viser han sin gedigne spillestil i den sedvanlig beskjedne utførelsen. Tore Johansen roper ikke med trompeten, men han ruver.

Komposisjonen er helhetlig, med klare broer mellom det sakrale og evige kirketonespråket og vår tids jazztoner av den harmoniske, tonale sorten. Vokalist Elin Rosseland er muligens litt distansert, men det utgjør samtidig en god kontrast til tettheten og nærheten i instrumentene.

Ære til hver enkelt. Koret er også usedvanlig bra. Det er godt gjort å framstå på et opptak med så god homogenitet og renhet. Litt manglende modulasjon i de kraftigste partiene kanskje, men skal det være trøkk så skal det være trøkk. Hvert enkelt kormedlem bør ha ære, men den største æren skal nok den daværende dirigent Ragnhild Strauman ha.

Instrumentsammensetningen er også spesiell. Hele Bodø Sinfonietta gjør seg svært fordelaktig bemerket, i tillegg til et kobbel av landets fremste jazzmusikere; Knut Risnæs, Bjørn Kjellemyr, Roger Johansen og Finn Sletten, og ikke minst svenske Lars Jansson på piano.