Terningkast 5: Helene Bøksle

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Morild. (Universal)

DEL

Alle som har hørt Helene Bøksle (27) fra en scene vet hva hun kan få til med sin stemme. Hun er antakelig landets beste vokalist. Bøksle kan bevege seg så høyt, og kan holde seg der oppe i et toneleie som ingen andre gjør henne etter. Helene Bøksle er nesten like overveldende god på plate som hun er på scenen.

På "Morild" gjør hun sine versjoner av mer eller mindre kjente viser og folkelåter. Hun er vår tids hulder som tar tradisjoner videre. Noen av dem langt tilbake i tid. Helene Bøksle er en tradisjonsbærer, og samtidig tar hun med seg låtene inn i en ny tid med en friskhet som skinner, eller som det damper og drypper friskt morgendugg av.

Sindre Hotvedt (piano) og Stein Inge Brækhus (perkusjon) er sterkt delaktig i det levende og pulserende lydbildet sammen med musikere fra Baltic Crossing. Når de gjør "Den svalande vind" sammen med den sterke stemmen til Helene Bøksle, høres de ut som akustisk utgave av Gåte. Dette er et høydepunkt sammen med den flotte tolkningen av Tove Karoline Knutsens "Kom sommarvinnj".

Veldig ofte ender slike plater med gamle låter i ny drakt som en parentes i en artist sin karriere. Helene Bøksle og hennes musikere gir dem så mye nytt og så mye fres og pes at det ikke blir slik med "Morild". Likevel er kanskje den drømmende sørlandsvisa "På trammen" albumets aller beste. Helene Bøksle er en vokaldronning.

Artikkeltags