Gledelig nok var det ikke bare veteraner og etablerte artister som markerte seg med gode album. Kråkesølv fra Bodø og Ghost:Dog fra Mo vil begge bli husket lenge for sine sterke debutalbum.

Her er topp 5-listen, som etter ANs mening danner oversikten over de beste nordnorske platene i 2009 innenfor pop, rock og beslektede sjangere.

1. Sivert Høyem. Moon landing. (Universal)

Sivert Høyem har ristet av seg alle de mørke skyggene etter gode og vonde tider med Madrugada. Løsrivelsen førte til en månelanding til tjue i stil både når det handler om kvalitet og appell.

Med åpningslåten ”Belorado” durer han og bandet i vei i nesten ni minutter uten at det er kjedelig et eneste sekund. Etter det sveiper Høyem innom både søte ballader, Dylansk viserock med kraft og punch og herlig og estetisk nydelig folkrock. Besettende bra.

2. Mari Boine. Sterna paradisea. (Universal)

Hun har blitt selve symbolet på norsk etnisk musikk gjort med pasjon og med en tilstedeværelse som er unik. Før var hun sintere enn her. Her er Boine rund, myk og harmonisk. Låtene og uttrykket de besitter er i hovedsak laidback og dempet. Det funger utmerket. Det oser av kvalitet hele veien.

3. Røyksopp. Junior. (EMI)

Etter en lang pause kom Svein Berge og Torbjørn Brundtland sterkt tilbake med et klassealbum med et stort internasjonalt nedslagsfelt. Låten ”The girl and the robot” er en viktig del av soundtracket til 2009. Her er mange andre godbiter også, ikke minst ”You don’t have a clue” med Anneli Drecker på vokal.

4. Kråkesølv. Trådnøsting. (Diger)

På en uskyldsren og forsiktig måte, klarte Kråkesølv fra Bodø kunststykket det er å mikse støyende gitarpop med fengende melodilinjer og tekster på dialekt. Denne imponerende trådnøstingen ga Kråkesølv mange uker på VG-lista og mye oppmerksomhet utenfor landsdelen. De korte låtene vokser seg store. Kvartetten er popskreddere av høy klasse.

5. Ghost:Dog. First book of Samuel. (EMI)

Dette Rana-bandet har vært lovende i mange år, og i 2009 kom endelig debutalbumet med en gedigen pakke med sterk poprock. Ivan Magnussen må være en av landets sterkeste popvokalister. Og med en så sterk låtrekke produsert av briten John Cornfield er ”First book of Samuel” litt av en opptur.

  • Hvilken plate synes du er best? Gi din stemme i boksen til høyre eller skriv en kommentar i feltet under.