Gå til sidens hovedinnhold

Byutvikling, arkitektur og naturen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bodø har over år latt tomteeiere og bygg-/boliginvestorer fått styre sentrumsutvikling i tråd med disses ønsker. Jeg må skynde meg å si at dette kan jeg med sikkerhet ikke si at jeg vet, men jeg baserer påstanden på det som er opplevd over tid. Altså hvordan sentrum er utviklet.

Men aller først: Kulturkvartalet er etter min mening det vakreste vi har bygd i sentrum på mange år. En nennsom byggehøyde, en lite prangende arkitektur, men du verden så vakkert og praktfullt dimensjonert innenfor byggegrensene. Jeg gledes hver eneste gang jeg er der nede.

Motsatt fremstår Scandichotellet på kaikanten. Ser ut som det kan velte i havet når som helst. Og nå er så og si hele nedre Dronningens gate bebygd med høyhus. Med en fremherskende øst/vest vindretning i Bodø, oppleves gata som en eneste lang vindtunnel. Og høybyggene er ikke i samsvar med en helhetlig sentrumsutvikling slik jeg skulle ønsket det. Heldigvis ble rådhuskomplekset godt å se på. Men sånn det gjøres nå, "gjemmes" de mange fine offentlige byggene ved at siktlinjer ikke ivaretas.

Jeg skjønner at det kjempes en kamp på mange fronter i sentrum. Et sentrum for alle, hvor arkitektur, tilgjengelighet, trivsel for beboere og besøkende, et fargerikt miljø ønsker jeg meg.

Så til slutt vil jeg fremheve området fra Nordland kultursenter, Bodin Kirke, Jektefartmuseet og hele Bodøsjøområdet som en perle. Et sjeldent trivelig område egnet for alle.

Kommentarer til denne saken