De siste dagene har det vært kaotiske tilstander i butikkene i hele Norge, etter at statsminister Erna Solberg varslet store ekstratiltak for å begrense spredningen av koronasmitte. Folk har gått mann av huse for å hamstre inn store varelagre, på tross av at dagligvarebransjen har bedt folk om å besinne seg, og tenke på andre.

Trangere økonomisk

Nå har reaksjonene begynt å melde seg hos Kirkens Bymisjon, der avdelingsleder Inger Johanne Lindahl har måttet prøve å berolige brukerne sine.

- Det er ikke alle som har kapital til å hamstre mat, slik vi har sett folk gjøre de siste dagene. Alle må tenke på konsekvensene av sine handlinger, og dele på godene, sier Lindahl oppgitt til Avisa Nordland.

Hun forteller at folk som har det litt trangere økonomisk har ringt henne og uttrykt bekymring, etter at de har møtt tomme butikkhylla.

- Dette er mennesker som ikke har mye penger, og det er ikke utbetaling av trygd før om ei uke. Samtidig er det mange som tar mye, og da er det lite igjen til de som har mindre å rutte med. Nå sitter det folk med store lagre, mens andre har lite, sier hun.

Endrede rutiner

Kirkens Bymisjon er også blant dem som må følge nasjonale retningslinjer når det kommer til å samle mange folk på ett sted. Det betyr at møteplassene til bymisjonen vil være stengt fra mandag av, men de har funnet alternative løsninger.

- Vi kommer fortsatt til å dele ut mat og kaffe, men vi kan ikke la folk møtes inne i kafeen som normalt. Vi deler ut mat og kaffe gjennom døra, sier Lindahl til AN.

Hun legger til at det blir utfordrende, men at Bymisjonen har et ansvar overfor flere grupper mennesker.

- Som alle andre, må også vi endre våre rutiner, ikke bare for å ivareta ansatte, men også brukerne våre. Man må bare være kreativ og tenke annerledes, sier hun.