Bygg- og anleggsnæringen fortviler: - Tusenvis av årsverk kan forsvinne de neste årene

Det kommer frem i en pressemelding fra NHO Nordland og EBA Nord-Norge at det fortsatt ligger usikkerhet og mørke skyer over en av Nordlands største næringer. 

DEL


Regjeringen foreslår å innføre en midlertidig lønnsstøtteordning, et koronatilskudd, som skal gi bedriftene anledning til å ta permitterte ansatte tilbake i jobb.

- Lønnsstøtte er noe vi har jobbet for siden tidlig i krisen, og vi er svært tilfredse med at det endelig kommer på plass, sier regionsdirektør i NHO Nordland, Daniel Bjarmann-Simonsen.

Han mener det fine med ordningene er at en med dette slutter å betale folk for å være hjemme, og heller betaler folk for å være på jobb. Dette tror han vil bidra til at mange bedrifter vil kunne ta ansatte tidligere tilbake i arbeid, framfor å være en kostnad for staten og skaddebetalerne.

Skuffende for bygg og anlegg

Til tross for gladnyheter, var det også mye som manglet i krisepakken. For bygg- og anleggsnæringene var det skuffende at de store samferdseltiltakene lar vente på seg.

- Bygg- og anleggsnæringen er en av de største næringene i Nord-Norge, og sysselsetter hver tiende nordlending. Næringen står nå overfor sin største krise noensinne, og tusenvis av årsverk kan forsvinne de neste årene. Den krisepakken som er kommet er milevis fra å løse utfordringene næringen står overfor, sier Stein Windfeldt direktør i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg i Nord-Norge (EBA).

Håper stortinget tar hensyn

NHO og LO i Nordland har sammen spilt inn forslag til tiltak, men foreløpig er nesten ingen av forslagene tatt hensyn til.

- Det er skuffende at ingen store samferdselprosjekter er på plass i denne omgangen, sier Bjarmann-Simonsen.

- Omsetningsimpuls i bygg- og anleggsnæringen gir betydelig verdiskaping og sysselsetting både i og utenfor næringen. Det må stortinget ta hensyn til når de neste uke skal behandle regjeringens forslag, sier Bjarmann-Simonsen og Windfeldt.

Artikkeltags