Gå til sidens hovedinnhold

Britisk variant påvist i Saltdal: - Forventer flere positive

Saltdal kommune med ny pressekonferanse.

OPPDATERT FRA PRESSEKONFERANSEN:

Kommunedirektør Stein Ole Rørvik orienterer:

- Vi er på fjerde døgnet av smitteutbruddet. Vi jobber målrettet for å få kontroll. Jeg vil gi ros til folket for innsatsen.

Om besøkskontroll:

- Ikke utsett sårbare eldre for smitterisiko. Alle besøkende må være symptomfri og bruk munnbind.

- Vi har ingen planer om å innføre strengere tiltak på nåværende tiltak, sier Rørvik.

Kommuneoverlege Kjell Gunnar Skodvin:

- To nye smittet og det er nærkontakter. 16 totalt. 134 er i karantene. Vi forventer flere positive enn de 16 som er nå smittet, men vi håper de er å finne innenfor de som er satt i karantene.

Les også

Smitteutbruddet: Snudde etter samtaler

- Vi vet ennå ikke sammenhengen mellom tidligere utbrudd for fire uker siden.

- Vi har i dag fått beskjed at det da og nå er den britiske virusvarianten. Det svekker ikke mistanken om at det er en forbindelse. Det gjør det litt lettere. Da vil vi vite at det ikke er noe villsmitte eller superspredere. Vi må sammenligne prøver fra de to utbruddene og det vil ta noen dager før vi vet svaret fra FHI, sier Skodvin.

200 skal vaksineres torsdag, de mellom 55 og 64 år uten underliggende sykdommer.

- Den usynlige fienden kan være ei hard nøtt, men innbyggerne kan føle seg trygge på at sikkerheten er ivaretatt, sier ordfører Rune Berg.

- Tenk sikkerhet også i ferien, fortsetter han.

Pressekonferansene vil fortsette frem til fredag.

- Tenk smittevern og ta et stort ansvar, avrunder Berg.

Se pressekonferansen i videovinduet over.

Før pressekonferansen:

Mandag valgte Saltdal kommune å ikke innføre lokale tiltak. Etter nøye vurderinger med FHI og Statsforvalteren kom de heller med sterke anbefalinger til innbyggerne sine i håp om å slå ned smitteutbruddet.

Saltdals anbefalinger er strengere enn de nasjonale rådene.

Status i kommunen er for øyeblikket (22.juni) at 16 personer sitter i isolasjon og 134 i karantene. Totalt er det testet 311 innbyggere.

Videovinduet til pressekonferansen blir tilgjengelig like før klokken 16.00.

Restriksjoner

Siden kommunen er midt inne i et smitteutbrudd er det gjort endringer i reglene for besøk i kommunens institusjoner og kommunale omsorgsboliger.

- Syke og eldre er sårbare for smitte av koronaviruset og dette utbruddet har vist at selv om man er fullvaksinert så kan man bli smittet. Det er derfor viktig at vi ikke utsetter sårbare og eldre for unødvendig risiko. Det er iverksatt tiltak for å minske smitterisikoen, samtidig som det er viktig at også denne gruppen får opprettholde kontakten med sine nærmeste, opplyser konstituert kommunedirektør i Saltdal, Stein Ole Rørvik i en pressemelding.

Alle besøkende skal derfor være symptomfrie: Det vil si uten tegn til luftveisinfeksjon eller andre sykdomstegn.

- Ved sykehjemmet og alle kommunale omsorgsboliger er det nå sterk anmodning om at besøkende bruker munnbind. Alle bes om å skrive seg inn i besøksprotokollene og vi ønsker at man avtaler besøk på forhånd, så langt som mulig, påpeker Rørvik.

Ekstraordinært

Smitteutbruddet er i hovedsak avgrenset til omsorgsboligene på Heimly, og der er det ifølge han innført streng besøkskontroll.

- Det er også iverksatt ekstraordinære smitteverntiltak i hjemmetjenesten, for å sikre at tjenestemottakerne får forsvarlig helsehjelp, legger han til.

Rørvik ber alle ta nødvendige forholdsregler, som å vaske hendene, bruke håndsprit, holde nødvendig avstand, og holde seg hjemme hvis maner syk.

Kommentarer til denne saken