Tore Mosand, daglig leder i Nordland Betong, er sur. Skikkelig sur. I avisen har han lest at noen vil bygge et hotell ved foten av Svartisen. Investorer i San Francisco er begeistret, og har gitt lånetilsagn på 500 millioner kroner til prosjektet.
Det provoserer Tore Mosand noe innihelvete. Folk fra San Francisco kan vel ikke noe om vekstselskaper? Greit nok at byen er venturehovedstaden i verden, og dit de mest spennende vekstselskapene drar for å finansiere seg, men Tore Mosand vet at det bare er tullebukker i San Francisco.
Google og Apple? Idioter!
Tore Mosand vil ikke investere i Svart før ordentlige investorer som Thon, Buchardt eller Stordalen gjør det. Glem at Stordalen nettopp utbasunerte i Dagens Næringsliv at han risikerer konkurs, og at Thon og Buchhardt er like bak ham i køen.
Hvorfor dro vi til San Francisco for å hente penger? Fordi Norge er fullt av folk som Tore Mosand. Folk som mener at vakkert, miljøvennlig hotell på ved Svartisen, må være et luftslott.
Men vi viste amerikanerne Svartisen og Nord-Norge, og de tente som pokker.
Klart området med verdens kanskje vakreste natur skal ha verdens vakreste hotell!
Et hotell som er så klima- og miljøvennlig som overhodet mulig. Hvis forretningsmodell er helårsturisme, og massiv bruk av lokale leverandører.
Dog ikke så mye betong. For betong er en klimaversting, og det er ikke minst gjennom å bruke minst mulig betong at hotellet blir klimavennlig.
Uten at vi tror at Tore Mosand fra Nordland Betong blir noe blidere av det.
Tore Mosand her dessuten googlet oss, og funnet gamle konflikter. Gammelt oppsop fra lenge før de fleste som nå arbeider i selskapet begynte her. Og vi som jobber i MIRIS vet at hvis du aldri havner i konflikt, så er det fordi du ikke prøver på noe som helst. Ingen kan verne seg mot dem som synes det er morsommere å kritisere enn å ta risikoen ved å forsøke noe nytt.
Hotell-prosjektet koker ned til et valg mellom vi som ser Svartisen, fjellene, havet, verdens kanskje vakreste natur, og tenker at hvis San Francisco vil låne oss 500 millioner for å bygge et hotell der, så er dette en mulighet til å sette landsdelen på verdenskartet.
Eller, man kan se på Svartisen og fjellene, og tenke at dette burde bli grusuttak, slik Nordland Betong vil.
Tore Mosand sier at han ikke vil bestille rom ennå.
Det blir vanskelig å få rom, og det blir dyrt, og Tore Mosand virker litt mer grinete enn det klientellet vi ser for oss, men i pakt med den nordnorsk gjestfriheten mamma hamret inn i meg, sier jeg: Tore, du virker som en gammel surkaill, men kom nå bare inn!