Gå til sidens hovedinnhold

Stor brann i møbelbutikk

Hele 2. etasje i Møbelringen på Fauske er ødelagt etter brannen natt til søndag. Video: AN-tipser

Artikkelen er over 4 år gammel

Bestill AN+ her. KUN 100,- ut året!

Natt til søndag begynte det å brenne i Fridahls Møbelhus. Fem personer som bor i nærheten ble evakuert.

Spredte seg raskt

– Det var politiet som meldte ifra om brannen i Fridahls Møbelhus i Sjøgata 66. Vi hadde en patrulje i Fauske sentrum som oppdaget røyken og flammene klokken 02.46. Brannen spredte seg veldig raskt og bygget ble overtent, uttalte operasjonsleder Remi Johansen hos politiet like etter at de hadde mottatt meldingen.

Johansen opplyste at han har fått tilbakemelding om at brannvesenet har rimelig kontroll på brannen nå og at ingen personer er skadet.

– Vi har hatt røykdykkere inne i bygget for å slå ned flammene. Det brenner nå på taket, og folkene våre jobber med å slokke der. Vi har en lift på vei fra Bodø, slik at vi kan arbeide i høyden, sa underbrannmester John Harald Løkås hos 110-sentralen til an.no klokken 03.35.

Full alarm

Løkås opplyste at det er slått full alarm.

– Vi har sendt folk fra både stasjonen på Fauske og Sørfold. Hvis det er behov for mer folk, så sender vi mer folk fra Bodø, sier underbrannmesteren.

– Er bygget totalskadd?

– Vi har ikke detaljkunnskaper på dette tidspunktet. Nå konsentrerer mannskapene seg om å slokke brannen., sa Løkås mens brannen herjet.

Evakuerte nabolag

Politiet skrev på Twitter klokken 03.10 at det ikke skulle være noen spredningsfare. De meldte også at det var mye vind i området – og de ber at folk holde seg unna.

– Vi holder nå på med å evakuere fem personer som bor i nærheten. Årsaken til dette er at det er mye røyk i området. Det vil bli fortløpende bli vurdert om det vil bli aktuelt å evakuere flere, sa operasjonsleder Odd Ivar Pettersen hos Salten politiet til an.no klokken 04.25.

Operasjonslederen legger til at det fremdeles brenner i bygget.

Klokken 07.30 søndag morgen melder politiet at brannvesenet har kontroll på brannen.

Andre etasjen utbrent

– De holder på med etterslokking. Og dette vil de bruke god tid på. For det kan være hulrom med glør i. Så nå pøses det på med vann, sier operasjonsleder Pettersen.

Han fortalte  at brannen har gjort omfattende skader på bygget.

– Andre etasjen er utbrent. Når det gjelder første etasje, så må vi vente til brannfolkene er ferdige før vi kan uttale oss om det.

– Vet dere noe om brannårsaken?

– Nei, det vet vi ikke.

Fryktet at brannen skulle spre seg

En stund var brannvesenet og politiet bekymret for at brannen skulle spre seg.

– Spesielt gjorde vind og vindretningen oss litt bekymret. Dette på grunn at det var et gnistregn der – og at det var tørt i bakken. Vi fulgte godt med hele tiden, og det gikk heldigvis bra.

Politiet har nå sperret av de nærmeste gatene.

– Vi har vakthold der. Vi ønsker at ingen skal nærme seg bygget. En av årsakene til dette, er at folk ikke skal bli skadet. For det kan ramle ting ned fra taket, sa Pettersen.

Det har vært en tøff vakt for brannskapene som har jobbet på Fauske i natt. I løpet av natten fikk de forsterkninger fra Bodø.

– Nå må vi bytte vi litt på mannskapene. De har stått på, fortalte underbrannmester John Harald Løkås hos 110-sentralen fa klokken var like over sju på søndags morgenen.

Ifølge Løkås så begynte brannen i takkonstruksjonen.

– Brannen spredte seg raskt og det har gått hardt utover andre etasjen.

Klokken 12.00 opplyser politiet at etterslokkingen er over.

– Politiet har dratt fra stedet. Nå går brannfolkene brannvakt der for å passe på at ikke noe ulmer opp igjen. De evakuerte er nå tilbake i sine hjem. Vi har sjekket nabobygget, Kaptein Larsen. Og der er ingen synlige skader, men røyklukt, sa operasjonsleder Ivar Bo Nilson hos politiet i Salten.

Og når brannvesenet trekker seg tilbake, da overtar politiet ansvaret.

– Når det blir kaldt på stedet vil vi gå inn og gjøre tekniske undersøkelser. Det skjer neppe før mandag. For vi er avhengig av lys for å gjøre dette arbeidet, opplyste Nilson.

Bygget har fått hard medfart

Vakthavende brannsjef Ronny Langfjord var selv til stede under brannen på Fauske. Han forteller at brannen har herjet mye med butikklokalene i Sjøgata 66.

– Det brant kraftig ii takkonstruksjonen i andre etasje. Denne etasjen er svært skadet. Første etasjen har fått røyk og vannskader. Jeg skal overlate til takstmannen å vurdere hvorvidt bygget er totalskadd eller ikke. Vi konstaterer at bygget har fått hard medfart i brannen, sier brannsjefen.

Han karakteriserer dette som en stor brann.

– Den varte fra før tre natt til søndag til rundt klokken åtte på søndag morgen. I løpet av denne tiden har vi pøst på med store vannmengder. Det var kun i startfasen vi kunne ha inne røykdykkere – deretter var ikke det mulig, sier Langfjord.

Fridahls Møbelhus er blant Fauskes eldste forretninger. Tidligere denne måneden feiret butikken sitt 70-årsjubilleum. Daglig leder er Eivind Fridahl, mens Per Christian Fridahl er styreleder, ifølge Brønnøysundregistrene.

an.no oppdaterer

 Det er omfattende skader på bygget. Foto: Rune Slyngstad

Brannfolkene har hatt en tøff jobb i natt.