Er det lenge siden du har vært på hytta, skal seilbåten snart sjøsettes eller er du klar for å starte grillingen? Da er det lurt å sjekke propanbeholderen for lekkasjer, slitte slanger og pakninger. Det er flere ulykker med elektrisitet enn med gass, men det er uansett viktig å ta forholdsregler for å unngå farlige situasjoner.
55 liter gass
Det er tillatt å oppbevare 55 l gass i boenhet. I frittliggende bod, garasje og sjøhus kan man oppbevare 90 liter. Alt i alt en vesentlig mengde gass til bruk på grill, varmere, koketopper eller annet gassutstyr for hjem og fritid. Det er derfor viktig å kjenne til sikker oppbevaring og sørge for at utstyret er i orden.
Slurver med utstyret
Faglærer i gassteknikk på Teknologisk institutt, Norsk Gassenter, Johan B. Langfeldt, har selv opplevd at nordmenn slurver med utstyret.
– Jeg husker spesielt en episode der jeg hjalp en gammel venn med å skifte propanutstyret på hytta. Da jeg kikket på slangen – som var både sprukken og porøs – spurte jeg når han hadde skiftet slange sist. Svaret var at det hadde han ikke gjort siden hytta var ny, og det var 17 år siden, sier Langfeldt.
Selv foretrekker han noe annet enn de tradisjonelle oransje gummislangene. – Ved å skifte ut gummislangen med et fleksibelt metallisk rør med skrukoblinger i endene, har man ved et enkelt grep oppgradert propananlegget sitt og gjort det tryggere sier han. Samtidig bør man også investere i en ny regulator. Kostnaden er minimal når man tenker på de verdier den beskytter.
«Klirring» er bra
Det er ikke bare koblinger og slanger som bør sjekkes. Ifølge Langfeldt bør man helst kjøpe eller benytte regulatorer som er merket slik at en lett kan se hvilket trykk regulatoren leverer. – Se gjerne at det er angitt kapasitet som regulatoren har. Det vil også stå på merkelappen på regulatoren, påpeker Langfeldt.
– Enkelte regulatorer «klirrer» litt når man rister på dem, det er slik det skal være. Det er på disse lagt inn en liten kule som har en viktig funksjon. Om slangen rives, eller revner, så vil denne kulen fungere som en overstrømsventil d.v.s den vil tette utløpet slik at ikke gass strømmer uhindret ut. (ANB)