(Siste)

Du er kanskje opptatt av et godt inneklima i hjemmet? Men uansett hvor mye du vasker og lufter er du faktisk omgitt av giftstoffer. Det sørger de elektriske apparater for.

For første gang i Norge er det kartlagt hvilke miljøgifter som finnes i elektriske apparater. Returselskapet Renas har plukket fra hverandre diverse apparater på jakt etter stoffer, og endte opp med nedslående resultater.

– Det er verre enn vi trodde. Hele huset er praktisk talt fullt av miljøgifter som kan være farlige for oss dersom vi ikke håndterer det riktig, sier Gunnar Murvold, administrerende direktør i Renas.

Miljøgiftene er systematisk kartlagt, og på oversikten over «giftige» apparater finner vi kjøleskapet, TV, monitorer, datamaskiner, kopimaskiner, mobiltelefoner, leker og ovner. Kort sagt i alle apparater som går på strøm eller batterier. Det er ingen unntak.

– Så lenge kjøleskapet, komfyren, lekene og TVen er fungerende og hele er det ikke farlig. Men den dagen apparatene blir ødelagt kan noen av verdens farligste miljøgifter skade mennesker og natur dersom avfallet ikke håndteres riktig, sier Murvold.

Renas samler inn kasserte elektriske produkter, såkalt EE-avfall. I løpet av de ti siste årene er det samlet inn hele 400.000 tonn elektroavfall, tilsvarende 25.000 trailere med elektronisk avfall – en trailerrekke fra Oslo til Trondheim. (ANB)