Nordmenn er gassgrillere

Gassgrilen er populære blant nordmenn.

Gassgrilen er populære blant nordmenn. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Grillsesongen har startet, og her i landet er gassgrillene mer populære enn noen gang

DEL

(Siste) Mens styrkeforholdet mellom kull og gass er 70-30 i kullgrillenes favør i Sverige og Danmark (målt i antall solgte griller), er forholdet her i landet 50-50, viser tall fra grillprodusenten Weber.

– Det betyr at vi i bruker mer penger på grillutstyr her i landet, siden gassgriller stort sett koster en del mer enn kullgriller, sier kategorisjef Pål Strømberg i Jernia til det oppdragsfinanserte nyhetsbyrået Newswire.

Rolls Royce-griller

Stadig flere unner seg griller i Rolls Royce-klassen. I fjor doblet Jernia salget av en gassgrill til 10 000 kroner.

Strømberg tror norske hyttetradisjoner kan være en av forklaringene på forskjellen mellom Norge og nabolandene.

– I Norge har vi lang tradisjon for å tilbringe ferie og fritid på hytta, noe som ofte medfører håndtering av propan og propanapparater. Det kan ha vært med på å dempe eventuell skepsis mot gassgriller, sier han.


Utålmodige nordmenn

Tomas Johansen i Weber spekulerer i om vi ikke også er litt mer utålmodige enn våre naboer.

– Gassgrillen er rask å tenne opp og rask å rengjøre. Det er gode kvaliteter når man kommer sliten hjem fra jobb og ønsker maten raskt på bordet, sier han.

– Kullgriller er på sin side ofte belemret med minner om kull som ikke vil antennes, mat som smaker tennvæske og billige griller som har rustet til det helt uappetittlige.

Men Johansen tror ikke gass kommer til å overta helt:

– Kullgrillen står fortsatt veldig sterkt. For mange nordmenn er røyken og lukten av kull selve sommeren. Vi forventer at salget av kullgriller kommer til å holde seg stabilt, kanskje også øke, siden det er en trend mot mer retro matlaging.

Lang sesong

Grillsesongen starter så fort snøen går og varer nesten helt til den kommer igjen, ifølge Jernia.

– Mai er den store salgsmåneden for griller i våre butikker, med nesten dobbelt så stor omsetning som for eksempel i juli. Det skyldes nok at mange ønsker å være forberedt til de mange røde datoene i mai, sier Pål Strømberg i Jernia.

I år peker særlig dagene før nasjonaldagen seg ut som en stor langhelg for innvielse av nye griller, med Kristi himmelfartsdag torsdag 13. mai og med 17. mai mandagen etter. (ANB)

Artikkeltags