Nedbør gir billigere strøm

Den kraftige nedbøren i høst sørger for billigere strøm.

Den kraftige nedbøren i høst sørger for billigere strøm. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Nedbørsmengden i sommer har ført til fulle vannmagasiner og dermed også billigere strøm.

DEL

(Siste) – Vi har i dag en normal hydrologisk balanse i Skandinavia, og vi befinner oss fremdeles inne i en våt trend. Situasjonen i år sammenlignet med fjoråret er mye bedre hydrologisk sett. Vi vil anta at ressurssituasjonen er cirka 20 TWh bedre, sier markedssjef Jan Ingvald Jansrud i Gudbrandsdal Energi til NA24.

Dette har ført til at strømprisen også har falt på kraftbørsen Nord Pool. Lørdag 10. september er systemprisen satt til 24,19 øre per kilowattime. Det er 31 prosent lavere enn ved starten av måneden.

Blir billigere

Prisene på den nordiske kraftbørsen settes hver dag for dagen etter. Prisene varierer fra time til time, og er et resultat av tilgang på kraft og etterspørsel.

De foregående to vintrene har strømprisene nådd nye rekorder i Norge.

– De to siste vintrene var svært kalde og tørre, blant de kaldeste og tørreste vintrene fra år 1900 og fram til i dag, med derav høye strømpriser, ifølge Jansrud.

Relativt lave strømpriser

Kommende vinter er det grunn til å tro at situasjonen blir en annen.

– Ressurssituasjonen i strømmarkedet er god, vi er inne i en våt trend, og vi forventer relativt lave strømpriser framover. Vi har derfor større tro på at vi i år kan sende ut regninger til folk flest med lavere beløp enn de opplevde i fjor, opplyser Jansrud. (ANB-NTB)

Artikkeltags