Dette kan du gjøre hvis du irriterer deg rød og grønn av naboens julebelysning

Et bolighus pyntet med julelys ved E18 i Ås i Akershus.

Et bolighus pyntet med julelys ved E18 i Ås i Akershus. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Vi kjenner alle en person som tar julepynten til et helt nytt nivå. Utendørs julebelysning kan være noe av det fineste i verden, men det finnes også de som blir gal av den konstante blinkingen sent på kvelden.

Nå har Norske Boligbyggelag kommet med noen tips til de litt mer lyssky menneskene.

Ta kontakt

Advokat Henning Lauridsen i Norske Boligbyggelags Landsforbund, NBBL, sier i en pressemelding at du først og fremst har en sak hvis sjenerende lys forekommer i sameier- eller borettslag.

– Det finnes ingen lover og ordensregler som handler konkret om dette med julelys. Men eierseksjonsloven og borettslagsloven har generelle regler som sier at boligen ikke må brukes på en slik måte at det er til urimelig ulempe for naboen.

Blinkende lys dag og natt i fem-seks uker kan være urimelig hvis man bor tett på hverandre, mener han.

– Vanlig vei er å gå til styreleder og klage sin nød. Det beste er likevel å snakke med naboen direkte. Da kan du for eksempel få til en ordning der lysene slokkes ved 10-11-tiden om kvelden når folk skal legge seg, sier advokat Lauridsen

Tetthet avgjør

Bor du derimot i en privat enebolig, er det ifølge advokat Lauridsen bare å glemme å få medhold i en klage. Nabolovens paragraf 2 slår riktignok fast at ingen må ha noe eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen.

– Men det skal mye til før den paragrafen kan anvendes på julelys. Det er tettheten til naboene som teller. Med god plass mellom husene skal det godt gjøres å få medhold i en klage på at julelysene på naboeiendommen er sjenerende, sier Henning Lauridsen i pressemeldingen.

Artikkeltags