Gå til sidens hovedinnhold

Boligbransjen ønsker endring

Artikkelen er over 7 år gammel

Boligbransjen advarer mot rødgrønn boligpolitikk og oppfordrer velgerne til å stemme borgerlig.

(Siste)

Det er ikke i boligkjøpernes interesse, mener Arbeiderpartiet.

Den faste månedlige presentasjonen av boligtallene som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) gir, fikk mandag et uvanlig politisk tilsnitt.

Effs administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer benyttet anledningen til å komme med klare anbefalinger foran neste ukes valg.

– 9. september står vi overfor et veldig viktig veivalg. Vi mener boligpolitikken de borgerlige partiene vil føre, vil gjøre boligmarkedet i Norge bedre og føre til raskere boligbygging og mindre klasseskiller, uttalte Dreyer.

Eff og Huseiernes Landsforbund har på eget initiativ sammenstilt en liste med sju boligpolitiske tiltak basert på de fire borgerlige partienes ulike partiprogram som de fire partiene har stilt seg bak.

– Økt klasseskille

Eff og Huseiernes Landsforbund anklager samtidig den rødgrønne regjeringen for å ha gjort boligbyggingen dyrere, mindre fleksibelt og mer byråkratisk gjennom sine åtte år i regjering.

– Det har gjort at veldig mange boligprosjekter ikke har kommet i gang, slik at tilbudssiden har blitt altfor lav i forhold til etterspørselen, sier Dreyer til NTB.

Aktørene i boligbransjen ønsker spesielt å fjerne en rekke krav som ble innført i 2010 om universell utforming, visuell kvalitet, miljø, helse og energi, inneklima og planløsninger. De mener kravene fører til at mange boligprosjekter blir skrinlagt på grunn av ekstrakostnadene.

Stortingsrepresentant for Ap og leder av Aps boligutvalg, Håkon Haugli, mener det faller på sin egen urimelighet å skylde på forskriften for at det bygges for få boliger.

– Det er ikke byggekostnadene som driver opp boligprisene, det er tilbud og etterspørsel, sier han til NTB.

Han mener flere utbyggere spekulerer i å holde igjen utbyggingen i påvente av enda høyere boligpriser.

– Lokalt ansvar

Haugli sier han også er overrasket over at boligbransjeaktørene legger all skyld på regjeringens politikk uten å se på hvilket ansvar lokale politikere har.

– Det er å undervurdere hvilken innflytelse lokalpolitikere faktisk har over det som skjer i kommunene. Tidligere har jo Eff utropt Bærum som boligversting, og Bærum er jo selve utstillingsvinduet for Høyres boligpolitikk, sier han.

Haugli mener de borgerlige partiene har mye å svare på, fordi de sitter i posisjon i mange kommuner hvor de har stemt ned boligprosjekter ved kollektivknutepunkter.

De borgerlige partiene og bransjeorganisasjonene mener at det økte kravet til egenkapital for å få boliglån, som regjeringen har innført, har ført til et klasseskille i boligmarkedet der unge med god betjeningsevne, men liten egenkapital, blir stengt ute.

– Det er underlig at de borgerlige partiene velger å se bort fra Finanstilsynets klare faglige råd når det gjelder kravet til egenkapital, sier Haugli i en kommentar.

Sterke augusttall

Det var sterke augusttall som ble lagt fram mandag. Boligprisene økte med 3,9 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, og 5,8 prosent høyere enn fjorårets gjennomsnittspris. Korrigert for sesongvariasjoner var økningen på 1,1 prosent fra juli.

Eff forventer imidlertid en utflating av prisen utover høsten og tror det meste av årets prisoppgang nå er tatt ut. (ANB-NTB) (ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken