Gå til sidens hovedinnhold

Bodøs befolkning må gripe sjansen under Ny by-festivalen: Møt opp og si din mening!

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det er ikke alle av sommerens festivaler som er avlyst. 8.- 10. juni inviterer Bodø kommune til en helt ny, «Ny by-festivalen». Dette skjer samtidig som de lanserer en ny nettside viet prosjektet «Ny by-ny flyplass».

Meningen med både festivalen og nettsida er å invitere innbyggerne i Bodø til å delta mer aktivt i planleggingen av den helt nye bydelen som man vil begynne å bygge i 2027.

Kommunen gjennomførte i vinter en spørreundersøkelse der Bodøs befolkning ble spurt om hvilke arrangement de kunne tenke seg å delta i på festivalen.

Ut fra det blir det hovedvekt på klima- og miljøambisjonene i den nye bydelen, hvordan man skal kunne skape 10.000 arbeidsplasser der innen 2050 og hvordan den nye bydelen blir en by for alle.

Les også

Lanserte ny nettside i Bodø og inviterer til festival

AN har lenge etterlyst er større fokus på folkelig deltakelse i utviklingen av vår helt nye bydel. Så langt har det vært mest oppmerksomhet rundt innovative miljøteknologiske løsninger og begrepet Smart City.

Det har vært naturlig i en tidlig fase, og har vært en nøkkel for å skape interesse for prosjektet langt ut over byens grenser. Det har nok også vært avgjørende for at nesten hele det nasjonale politiske miljøet har støttet planene og vil bevilge penger for å flytte flyplassen.

Hele verden vil nemlig kunne lære noe av det som skapes i denne prosjektet når det gjelder bærekraftig byutvikling.

Men en bærekraftig by må også være en god by å bo i for innbyggerne. Det betyr at man må ha fokus på mer enn klima og natur, man må også utvikle et positivt bomiljø, fysisk og mentalt.

Det er her innbyggerne og deres ønsker kommer inn og Bodø kommune skal ha ros for nå å bringe dem inn i planleggingen i større grad enn før.

Men skal det ha noe for seg må innbyggerne gripe den sjansen de nå får. Hvis ikke vil for mye makt havne hos utbyggere og teknokrater, hvorav et flertall ikke selv skal by i den nye bydelen.

Og jo lenger prosjektet får utvikle seg, jo vanskeligere blir det å gripe fatt i det som eventuelt ikke blir bra.

AN vil derfor oppfordre Bodøs befolkning til å gripe sjansen den 8-10. juni: Møt opp og si din mening! Festivalen vil følge alle smittevernregler, så det er helt trygt.

Dessuten bør dere følge nøye med på den nye nettsiden, der informasjon om utviklingen i prosjektet hele tiden skal oppdateres. Det gir innsikt som også gjøre det mulig å reagere og komme med innspill etter festivalen, ja, helt fram til byggingen begynner.

«Ny by-Ny flyplass» er Bodøs aller viktigste prosjekt i minst en generasjon framover. Det vil være med på å avgjøre din og dine barns framtid i denne byen.

Da vil det være for ille å la det skje helt utenfor din kontroll.

Kommentarer til denne saken