Ordfører-Ida kom med et hjertesukk: - Fluor fra skismørning vil prege marka for all framtid

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Noen typer skismørning inneholder fluor.

Bodøordfører Ida Pinnerød (Ap) vil ha forbud mot dette. Det skriver hun på sin Facebook-side. Nå skal hun se på hvilke muligheter Bodø kommune har for å begrense bruk av fluor i marka.

– Her kommer et hjertesukk om langrenn, skriver hun.

Miljøgifter

Hun fortsetter med at flere bruker fluorholdige produkter når de smører skiene. Hun mener at disse produktene er miljøgifter, og at de ikke er nedbrytbare.

Hun henviser til en publikasjon hos Miljødirektoratet.

– De vil prege marka vår i all framtid, selv om mengdene er små nå. Fluorholdig skismøring inneholder prefluorerte stoffer som ikke er nedbrytbare eller kun delvis nedbrytbare i naturen. Det er også risiko for at disse stoffene hoper seg opp i næringskjeden, skriver hun.

Hun mener også at fluor noe som skaper store forskjeller for barn og unge i langrenn fordi det er fryktelig dyrt. derfor har mange ikke råd til å bruke fluorholdige produkter under skiene.

Støv

Dessuten skriver hun:

– Lufta i smøretelt og boder der vi smører ski, kan inneholde store mengder støv og helseskadelige fluorstoffer.

Hun henviser til en rapport fra Folkehelseinstituttet. de har gjort en pilot som styrker grunnlaget for å være varsom og restriktiv med tanke på bruk av fluor i skismørning.

– Jeg håper at norsk langrenn snarlig går inn for et forbud mot fluor, men jeg håper også at ulike treningsgrupper som i dag bruker fluor slutter med det, både for egen helse og for miljøet. Så er det en stor bonus at konkurransen bli mer «fair» og man kan få ned kostnadene for barn og unge å drive med langrenn, avslutter hun.

Artikkeltags