Gå til sidens hovedinnhold

Bodøfirma inn i storkonsern: - Vi skal ha en betydelig posisjon

Artikkelen er over 1 år gammel

Nødvendig grep, ifølge ledelsen.

- Vi kommer fortsatt til å være en lokal bedrift og vi som er eiere og ledere forlater ikke. Det vi gjør nå handler om å følge med i tiden og ta på alvor det som skjer i markedet rundt oss, starter største eier i Arvid Bendixen AS, Trond Tørdal ut med.

Fra i dag er det offentlig at bodøbedriften inngår i konsernet HG - Håndverkgruppen. Logo og merkevaren Arvid Bendixen AS forblir på veggen, men det som har vært et medlemskap i en frivillig kjede er over.

Fortsatt eier

Stikkordet er, sier Tørdal, at de går fra å være medlem i en kjede til å være medeier i et stort konsern.

Tørdal eier 60 prosent, mens prosjektleder Daniel Abrahamsen fra 1. januar overtok 40 prosent av aksjene i Arvid Bendixen AS.

Totalt er det 30 bedrifter fra Kristiansand i sør til Svalbard i nord innenfor maling, gulv, flis og mur som inngår i det blodferske konsernet. De 30 har alle vært medlemmer i kjeden Håndverkgruppen.

Stor endring i bransjen

Tørdal som er medlem i styret i kjeden, sier at de for halvannet år siden startet en prosess der målet var å styrke gruppens bedrifter. Han forteller om at de i Norge har vært del av en svært fragmentert bransje, der det i realiteten ikke har vært noen større konstellasjoner foruten dem.

Slik sett har de som bransje skilt seg ut fra byggevarer, husleverandører, rørleggere og elektrobedrifter som lenge har vært dominert av nasjonale og internasjonale konsern.

Nå var tiden kommet til dem gjennom å delta i etableringen av et konsern som vil operere i hele landet og som gjennom nasjonale avtaler kan tilføre gruppen flere oppdrag. Som kjede har de siden den ble etablert i 2012 jobbet seg opp som en nasjonal aktør, men samtidig har hvert foretak levd sitt eget liv. Samarbeid og deltakelse i oppdrag har i prinsippet vært frivillig.

Jakter store avtaler

- Når vi nå blir en del av et konsern står vi langt sterke i forhandlingene med kundene om nasjonale kontrakter og rammeavtaler, påpeker både Abrahamsen og Tørdal.

Sistnevnte går så langt som å si at en bedrift som Arvid Bendixen i fremtiden ville fått det tøffere og tøffere hvis de ikke ble del av en sterkere enhet.

- Vår bransje er kanskje en av de siste som ikke har vært gjennom en konsolidering med oppbygging av store konsern. Nå er vi først ute og etablerer et nasjonalt selskap.

Og avtalene med offentlige og private aktører vokser stadig i volum. Offentlige etater og forsikringsselskaper er typiske aktører som vil ha et selskap å forholde seg til. Og gjerne bare et selskap som kan ta hånd om alt av oppdrag.

Nødvendig

- Er det rart å gi opp lokalt eierskap i et selskap som har en historie tilbake til 1949?

- Nei. Jeg synes ikke det er rart. Det er nødvendig. Skal vi sikre Arvid Bendixen, våre ansatte og våre kunder i fremtiden er det vi har gjort nå er riktig valg.

Den andre eieren i Arvid Bendixen Daniel Abrahamsen, nikker bekreftende. I pressemeldingen heter det at HG skal bygge på en desentralisert struktur, de lokale firmanavnene skal bestå og hvert selskap skal få beholde sin identitet i lokalmarkedet.

Duoen i Bodø blir også uansett aksjonærer i det nye konsernet. Hvor mye aksjer de blir sittende på, er ikke offentlig ennå.

- Men du kan si det slik at vi skal ha en betydelig posisjon, sier Tørdal hemmelighetsfullt.

Største eier er det imidlertid ikke snakk om på noen måte. Alle eierne av de 30-kjedebutikkene blir aksjonærer. Største eier og majoritetsaksjonær med over 50 prosent av aksjene i HG er investeringsfondet FSN Capital V. Et investeringsselskap som har et tungt eierskap i en rekke andre norske merkevarer.

Betydelig marked

Totalt er det snakk om at man nå har samlet en omsetning på 1,1 milliarder kroner i HG. Det er dessidert størst i Norge når det gjelder alt som har med overflater - maling, gulv, flis og mur. Formelt skal Konkurransetilsynet i slike saker inn å vurdere om kjeden kan få lov til å bli konsern.

Totalmarkedet i Norge anslår Tørdal til ca. 17 milliarder når det gjelder maling og gulv og 18 milliarder for flis og mur. Det er med andre ord så er det langt igjen til man har en dominerende posisjon. Men vekst er et mål for HG både organisk og gjennom oppkjøp.

Det er også derfor investeringsfondet går inn. Med en sterk eier kan man både vokse der man har avdelinger i dag og tette igjen noen geografiske hull.

- Historikken til FNS Capital forteller at dette er noe de har gjort tidligere. Det gjør at vi som har eid butikkene er sikre på at vi har fått en ny kompetent storeier.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.