I 24 år Lilly Antonsen (78) dyrket sine egne grønnsaker i Bodøs økologiske besøkshage. Hun er ikke alene.

Rødbete, gulrot, blomkål, jordbær og epler. Det er bare et lite utvalg av det som dyrkes i den økologiske hagen i Rønvik i Bodø.

Hagen ble laget i 1990, og siden da har den utviklet seg i stor grad, noe Lilly Antonsen har tatt stor del i.

Økologisk

Hovedkonseptet til den økologiske besøksbarnehagen er å dyrke uten å bruke kunstig gjødsel eller sprøytemidler. Her det ingen maskiner, ingen kunstige midler.

Det mener Lilly er den store hemmeligheten bak smaken på produktene.

- Ikke snakk om at jeg kjøper syltede rødbeter. De jeg dyrker her i hagen er hundre ganger bedre, smiler hun.

I tillegg til de faste produktene som dyrkes, kan også hvert enkelt medlem ha en egen valgfri parsell, som må stelles på fritiden. Der kan du plante hva du vil.

Elsker jorda

Lilly Antonsen har vært med i hagen siden starten for 24 år siden.

Hun håper det blir mange flere.

- Jeg elsker å grave i jorda! Hagen er en fredens plass på jord å være på. Det er så artig å dyrke sine egne grønnsaker og få se det spire og gro, smiler hun.

Høsttakkefest

Hver mandag og onsdag er det dugnad mellom klokken 18 og 20. Om sommeren høstes det.

For at du skal få høste, må du ha vært med på dugnad minst tolv ganger i løpet av et år. Seks av dugnadene er før 15. juni, og resten etter.

Som avslutning på sesongen arrangeres det en høsttakkefest hvor alle medlemmene møtes og lager et ordentlig godt måltid, der de økologiske produktene spiller en stor rolle.

Barnehagebesøk

Til høstingen bruker den økologiske besøksbarnehagen å ta imot noen av byens barnehager for å vise dem rundt i hagen, og la dem høste litt selv.

- Å ha besøk av barnehagene er helt utrolig. Det er så artig å få se hvor oppspilte de er og hvor gøy de syns det er å få dra opp ei gulrot helt selv, sier Lilly.

Tips

Medlemmene i hagen anbefaler bodøværinger med hage å passe på jorda og stelle ordentlig med den.

- En må huske på å gjøre rent, fjerne ugress og gjødsle, samt beskytte de framtidige avlingene, sier Ellen Johansen, som har vært med i hagen i åtte år.

- I tillegg vil vi selvfølgelig alltid anbefale å dyrke økologisk. Kjøp naturgjødsel og hold deg unna sprøytemidlene, sier Lilly.

I hagen brukes det kun naturgjødsel som fås kjøpt på Felleskjøpet. I tillegg får hagen tilskudd med husdyrgjødsel fra 4H-gården ved siden av. For å beskytte jorda mot insekter og dyr kan man legge vekstduk over. Den lager også en drivhuseffekt som tar vare på varmen fra sola og varmer jorda.

Når det gjelder gulrota, sies det at den bør være i jorda innen 17. mai.

Sikkerstikk

I Bodø er det mange ulike grønnsaker og andre planter man kan plante med gode resultater.

- Noen sikkerstikk er sukker- erter, jordbær, grønnkål og knutekål, samt brokkoli, som er en veldig villig plante, forteller Marit Skjevling.

I Bodø økologiske besøkshage dyrkes det i fellesskap. Det mener gjengen er viktig for å trives.

- Her koser vi oss skikkelig, vi er sosiale og trives i godt selskap. I tillegg får en gode matopplevelser og mye erfaring om dyrking, forteller Louise Kjellstrup, som i år har sin andre hagesesong.

- I tillegg får vi frisk luft og massevis av bevegelse helt gratis, legger Erlend Fjose til.