Grunneier Kirsten Limstrand ville fylle området med aktivitet og barnelatter. Og det var Limstrand som trakk det lengste strå.

– Det kryr av unger her på Kjerran. Det gleder jeg meg over hver dag, sier grunneier Kirsten Limstrand.

Framtida

Limstrand, som har bodd på Kjerran på Tverlandet utenfor Bodø siden 1976, hadde et klart mål da hun bestemte seg for å skaffe seg et nabolag: Hun ville ha inn barnefamilier.

– Det er fantastisk å stå i vinduet om morgenen og se barna gå i lang rekke til skolen. Det gir tro på framtida, sier Limstrand, som selv er dosent ved Universitetet i Nordland, men planlegger å pensjonere seg i august.

– Kjerran er så vakkert, at jeg syntes flere måtte få sjansen til å bo her. Og kommunens planer om å anlegge kirkegård her gjorde meg rasende, sier Limstrand.

Kollektiv

Selv bor hun i huset som besteforeldrene flyttet til Kjerran fra Kapstø i 1896. Dog noe utvidet og modernisert.

– Men midtdelen av huset er den originale tømmerstua fra Kapstø, forklarer Limstrand.

Da hun fikk eiendommen sin omregulert til boligbygging i 2007, var planen å lage et småbrukskollektiv, tilrettelagt for at flere generasjoner skulle kunne bo sammen.

Endring

– Det var sønnen min og en kamerat av ham som sto bak de planene. Da begge gikk bort for noen år siden, følte jeg at jeg ikke maktet å administrere det planlagte prosjektet alene. Derfor fikk jeg endret planen i 2010, og omregulert eiendommen til ni boligtomter på ca. ett mål hver, sier Limstrand.

Nå er sju av tomtene solgt, og bebygd, og deler av overskuddet fra tomtesalget har Limstrand brukt til å renovere det gamle fjøset – som nå leies ut til selskap, konfirmasjoner og andre mindre arrangementer.

– Det brukes også som «forsamlingshus» for beboerne i området, forklarer hun.

Fritt husvalg

– Vi stortrives, sier Ingeborg Ingebrigtsen, som har bodd på Kjerrantunet med mann og fire barn i to år.

– Det er lite trafikk her og trygt å slippe ungene ut. Vi har stor tomt og kan bygge det huset vi selv ønsket. I vårt tilfelle arkitekttegnet av min svigermor, smiler hun.