I 2009 ble livet til familien Sommerbakk snudd på hodet.

- Kreativiteten ble min terapi, sier Liss Sommerbakk.

Vi besøker Liss Sommerbakk en solvarm formiddag i familiens enebolig øverst i Storgata i Bodø. Allerede i inngangspartiet ser man at dette ikke er stedet for fancy Ikea-løsninger.

På en gammel benk, laget av material som kommer fra Saltfjellet, og stammer fra 1940-tallet, står en gammel trekasse merket Bodø Aktiebryggeri. Den er blåmalt inni, og har fått et nytt liv som blomsterkasse.

- Den fikk jeg hos ei dame i Skivika. Jeg fikk en som det sto Bodin Meieri på også, men den vasket jeg så hardt at skriften ble borte, sier Liss, og inviterer oss inn.

Sykdom

Liss Sommerbakk har alltid vært en kreativ person, og har alltid hatt spesiell interesse for interiør.

- I 2009 fikk mannen min hjerneslag, og familiens liv ble snudd på hodet, forteller hun.

Fram til da hadde han hatt en spennende jobb på redningshelikopteret Sea King. Familien hadde en grei økonomi.

- Plutselig ble verden helt annerledes. Det var tøft å takle. Og interiør og kreativitet ble min terapi, sier Liss.

- For oss begge faktisk.

- Mannen min var flink til å snekre, og det er han fortsatt. Han lager hyller og kasser som jeg maler og behandler til jeg får den stilen jeg ønsker.

Facebookside

I august i fjor startet hun en facebookgruppe som heter Interiør & Inspirasjon Bodø.

- Jeg hadde inntil da lagt ut bilder av ting jeg laget på min egen profil. Så fikk jeg spørsmål om jeg ikke kunne lage en egen side som flere med interesse for interiør kunne melde seg på.

Som tenkt så gjort. Nå har gruppa over 5500 medlemmer.

- Helt fantastisk, og veldig inspirerende å få innspill fra andre, sier Liss.

Hun mener gruppa har gjort livet hennes lysere.

- Og jeg får nesten daglig henvendelser fra folk som sier at den også har gitt dem inspirasjon. Det varmer.

Klare regler

Liss har klare regler for facebookgruppa. Det er ikke tillatt med kjøp og salg, dersom det ikke er noe helt spesielt og da kun etter avtale med henne.

- Og det er ikke tillatt med negative kommentarer, eller krangling. De som ikke overholder dette, blir slettet uten varsel. Men det er tillatt med masse godt humør, og koselig stemning, smiler hun.

- Hva slags stil liker du?

- Jeg tror egentlig ikke jeg har noen spesiell stil. Jeg liker gamle ting. Det føles som om de snakker til meg. Som om de har sjel. Og gamle møbler har dessuten en fantastisk

Kvalitet

Liss er imidlertid ikke redd for å mikse nytt og gammelt.

- Mange ting her blir malt både en og to ganger før jeg blir fornøyd. Inkludert vegger og dører.godbitene. Og når hun jakter på gamle oppussingsobjekter, så er noe av spenningen å gjøre gode kupp også økonomisk.

- Vår nye hverdag med sykdom betyr også strammere økonomi. Da gjelder det å jakte på de billige godbitene, sier Liss.

Blant annet har hun flere gamle dører som pynt inne. Dører folk har kastet, men som har fått nytt liv i huset i Storgata.

- Ei av dørene jeg har inne kommer fra Beiarn. Dører fra et gammelt uthus i Skivika er blitt levegg for solplassen ute. Mye finner jeg på Fretex, på loppemarkeder eller garasjesalg. Et strøk maling eller to så kan det mest kjedelige utgangspunkt bli kjempespennende. Det er bare å sette i gang, smiler interiørdama.