Nå i helgen var jeg i Ålesund. Du vet denne byen på Sunnmøre som har et fotballag som etter sju serierunder har vunnet én enslig fotballkamp i årets eliteserie.

Det er ikke bare der Bodø og Ålesund er like. De er begge regionsentre og nærmer seg 50.000 innbyggere – en konkurranse Bodø vinner i disse dager.

Begge har de også opplevd at sentrum er rasert.

Ålesund under den store bybrannen i 1904.

Datidens arkitekter gikk løs på oppgaven med å gjenskape Ålesund med liv og lyst. Datidens arkitektur-mote handlet om formfull art nouveau og jugendstil. Det medførte bygninger med tårn, spir og ornamenter på husfasadene. Det meste av dette står igjen den dag og dag.

Bodø sentrum ble ødelagt 27.mai 1940.

Bombefly med hakekors slapp sin ødeleggende last over en liten kystby. Resultatet ble et sentrum som lå nedbrent og i grus. Bryggeriet overlevde, Tollboden overlevde, og noen bolighus sto igjen.?Resten ble radert ut.

I ettertid har flere av bygningene som overlevde bombingen, blitt revet og erstattet med noe nytt. Som for eksempel bygget for hvor tidenes første bystyremøte i Bodø skal ha blitt avholdt. Det ble ofret da Løvold bygde ut på 70-tallet.

Mens motebildet var spir og tårn i 1904, handlet det mer om nøkterne, rette og funksjonalistiske linjer i krigsårene og tiden etterpå.

Bodø sentrum ble bygget opp med mur og betong.

Det typiske var en førsteetasje med ekstra høyde og høye vinduer, og gjerne litt edelt tre i inngangspartiene, og vanlige vinduer i etasjene over.

Gamle bilder fra Bodø sentrum viser en viss helhet og felles tanke.Det som sentrum i Bodø og Ålesund også har felles, er at de lever sitt liv med et kjøpesenter som nærmeste konkurrent.

I Ålesund heter det Amfi Moa – en drøy mil fra sentrum. Med sine 170 butikker er det Norges tredje største kjøpesenter. Da blir City Nord med sin nær 80 butikker, for en lillebror å regne.

Ålesund sentrum merker godt Amfi Moa. Det er mange førsteetasjer i jugendstil som står tomme. Lokaler til leie er det flust av i Ålesund sentrum.

Debatten om hva som skal skje med sentrum er prikk lik den i Bodø.

Parkering er et naturlig tema, og nytt parkeringsanlegg i sentrum står snart ferdig.

Noen mener politikerne må styre. Noen mener kundene må ta ansvar. Noen mener næringslivet må rydde opp. Andre igjen mener ting ikke lar seg reversere, og at Ålesund må skape sentrum på ny.

Det vi erfarte på vårt helgebesøk i Ålesund er at det nok ikke er tilfeldig hvilke butikker som overlever.

Et sted ble vi hilst velkommen til «Ålesunds beste butikk» av en meget engasjert selger av bruke plater, bøker og blader. Et annet sted ramlet vi innom en klesbutikk. En smilende dame sa velkommen. Første etter noen minutter skjønte vi at hun egentlig skulle stengt for en halvtime siden, men innehaveren bare smilte.

- Det er ikke vanskelig å drive butikk i sentrum. Det er bare å ha faste og hyggelige kunder, sa hun.

Da vi sa takk for oss, var det med en pose fra Frøken Frøland i hånden.

God service styrker nok et hvilket som helst bysentrum.