Ekteparet Svensson seilte jorda rundt i et par år, før de fant stedet å ankre opp – Kløkstad småbåthavn, ei drøy mil nord for Bodø.

Caroline og Ola Svensson fra Norrtälje i Sverige har brukt store deler av de siste årene på å reise rundt i verden. Med seilbåt som bosted kan de enkelt kaste loss og seile av gårde når det passer dem.

Dermed bygde paret sin egen linjett, og solgte huset sitt for å flytte inn i seilbåten.

Langtur

Fra 2011 og til oktober i fjor var Caroline og Ola på langreise for å oppleve verden. Første stopp ble Norge.

- Vi ville besøke Norge aller først, og Bodø ble en del av turen. Der trivdes vi så godt, og traff kjempehyggelige folk som gjorde at vi ville tilbake, forteller Ola.

- Da vi returnerte fra reisen, endte vi også opp i Norge, så nå bor vi her, smiler Caroline.

Over Atlanteren

Paret drømmer om å reise jorda rundt, men den lange reisen de allerede har vært på, har fortsatt ikke sunket helt inn. Listen over destinasjoner som ble en del av deres reise er lengre enn en skulle tro.

- Vi var innom Shetlandsøyene, Skottland, Irland, Frankrike, Spania og Kanariøyene, Portugal, Madeira og Kapp Verde, og vi har seilt i Karibia og videre til ABC-øyene, Panama, Cuba, Jamaica, Bahamas, Florida, New York, Canada, Grønland, Island og Norge – igjen, ramser Caroline opp.

- Drømmen er å reise jorda rundt, men for oss er det fortsatt litt uvirkelig at vi faktisk har vært innom alle disse ulike stedene, legger Ola til.

Enklere med båt

Det følger mange goder med på å bo i seilbåt. Ikke bare slipper du unna med skyhøye leiepriser eller huslån, men det er også kjempelett å flytte på seg.

- På samme tid som vi kan dra når vi vil, så har vi jo alt vi trenger med oss! Om vi lengter hjem når vi er på reise, går vi bare ned i båten, så er vi hjemme, smiler de.

I seilbåten har Caroline og Ola alt de trenger, som i et vanlig hus. Det er både fryser, kjøleskap, dusj og do.

- Vi får ofte spørsmål om det ikke blir kaldt i båten på vinteren, og da sier jeg at vi har jo varme. Men da spør de «Enn om dere slår av varmen, da?» og da må jeg bare spørre «Enn om dere slår av varmen i huset deres, blir det ikke kaldt da?» Jo, det blir det, sier Ola og ler.

Nå som de har fått seg båtplass på Kløkstad, har de også kjøpt seg naust. Der har de fått seg en ordentlig luksusvare .

- Nå har vi endelig fått oss vaskemaskin. Det er luksus, det, smiler Caroline og fortsetter:

- Da vi seilte, måtte vi vaske klær i bøtte. Det fungerte helt fint, men det slet utrolig mye på klærne.

Storm

På langreisen havnet de midt i en tropisk orkan. Orkanen «Sandy» raste over Jamaica og Cuba da ekteparet lå ute på havet.

Med ei mast som når 18 meter opp i lufta er ikke tusenvis av lyn det første en ønsker å møte på.

- Selve stormen gikk greit, men når lynet slår ned i hytt og vær er man ikke særlig tøff i trynet, forteller Ola.

De mange opplevelsene paret har vært gjennom setter dype spor i livet nå som de er tilbake i en travel hverdag.

- Det er lett å glemme hvor bra vi egentlig hadde det da vi var ute på tur. Når vi nå ser på bildene og minnes, så lengter vi veldig tilbake, forteller de.

I løpet av reisen gikk turen innom mange steder som utmerket seg. Et av dem var Escudo de Veraguas.

- Øya var helt utrolig. Den var så øde og stille. En helt vanvittig plass. Vi var der i et par-tre måneder, sier Caroline – og blir drømmende i blikket.

Ekteparet Svensson har nok ikke ankret opp for godt med «Relax».