Da den i dag så populære skulpturen «Mellom fjell og hav», laget av kunstneren Philipp Dommen, ble reist på Bodøs torg i 2004, skapte den ikke så lite rabalder.

Barn kom til å klatre på den, og slå seg fordervet mot brusteinen, ble det spådd. Og kritikerne ble tatt på alvor.

Etter at skulpturen var reist, ble brusteinen rundt den erstattet med «gummifliser».

Farlig

Nå er det igjen reaksjoner på skulpturen.

– Noen har satt benker på begge sidene av skulpturen. Da nytter det ikke med gummifliser på bakken dersom ungene ramler ned og først deiser i en hard trebenk, sier Knut Storvik.

Som vanlig byborger har han reagert på benkplasseringen langs skulpturen.

– Ikke ser det spesielt vakkert ut heller, sier han.

Og han får støtte fra to som har vett på kunst og på skulpturer – nemlig kunstner Harald Bodøgaard og Brit Dillan, som sitter i galleriutvalget i Bodø kunstforening.

Respekt

– Det handler om å ha respekt for det åndsverk som en skulptur er, sier Bodøgaard, som mener Bodø kommune generelt ikke tar godt nok hånd om skulpturene de har.

Blant annet nevner han Ole Holands kunstverk på ytterveggen på Herredshuset, som av kommunen er dekket til av store asaltrær.

– Også Omfalos, skulpturen jeg laget for over 20 år siden og som står utenfor kulturhuset, går for lut og kaldt vann. Den utsettes stadig for hærverk, og har vært flikket på opp gjennom årene. Men nå ser den så ille ut at det må foretas en skikkelig reparasjon av den. Jeg gremmes når jeg går forbi den, sier Bodøgaard.

1,5 millioner

Brit Dillan påpeker at om benkene er satt langs skulpturen på torget av kommunen, eller av folk som har flyttet den inntil, vet hun ikke.

– Uansett så synes jeg folk skal være obs på at skulpturen er et kunstverk, ikke et ryggstø. Det er greit at den klatres på av barna, det var meningen fra begynnelsen. Men å plassere benker inntil er å gå for langt. Skulpturen kostet tross alt kommunen ca. 1,5 millioner kroner, sier hun.

Dillan mener det er viktig at vi her i byen blir litt mer oppmerksom på den kunsten vi omgir oss med.

– Jeg vet at det pågår et arbeid med å dokumentere byens skulpturer til bruk i opplæringen i Den kulturelle skolesekken. Det er et viktig arbeid som blir gjort. Det er viktig at barn og unge blir oppmerksom på de kunstverkene vi har og dermed tar bedre vare på dem.

Rystet

Kunstneren som har laget «Mellom fjell og hav», Philipp Dommen, ble meget overrasket da han fikk høre om benkplasseringen rundt skulpturen.

– Det er helt håpløst, og absolutt ikke akseptabelt, sier han til BodøBy.

At den brukes til klatrestativ for barn synes han er veldig greit.

– Det er jo til og med lagt gummimatter rundt for at det skal være trygt, sier han.

Men at det plasseres benker der, synes han er veldig respektløst.

– Da foreslår jeg heller at det plasseres benker langs muren som går rundt torget, sier han.

Respekt

Kultursjef Arne Vinje i Bodø kommune sier han er ukjent med at det er plassert benker rundt skulpturen.

– Selvfølgelig skal det ikke være benker der, sier han og er fornøyd med at folk reagerer og sier fra når de ser slikt.

– Vi er jo avhengig av at det meldes inn om avvik når det gjelder kunstverkene rundt om, både hærverk og andre skader, sier Vinje, som påpeker at Bodø kommune ikke har noen mulighet til enhver tid å holde disse under oppsikt.

– I tillegg oppfordrer vi jo byens innbyggere og andre som besøker Bodø til å vise respekt for byens kunstverk, sier han.

Ommøblerer

Produksjonsleder May Rehaug sier at det ikke er parkavdelingen som har flyttet benkene inntil skulpturen.

– Det må det være tilfeldig forbipasserende som har gjort. Men jeg skal sørge for at de flyttes vekk fra den snarest, sier hun.

Rehaug sier at det hender det «ommøbleres» litt både på torget og andre steder i byen, helst etter en helg.

– Men det er klart at et kunstverk som skulpturen på torget ikke skal ha benker rundt. Dette er benker som er satt rundt det store blomsterbedet, sier hun.