Det skal myldre av liv i Bodø sentrum i vinter. Derfor ønsker de å rigge til et naust og en fiskehjell på torget til høsten.

– Vi skal fylle byens store torg med liv og røre, sier styremedlem i gårdeierforeningen og daglig leder hos O. Johanson, Edvard Andreassen.

– To mobile kulturhus

Og installasjonen som skal tiltrekke seg folk heter «Naustet & Lanternen».

– Vi kaller det to mobile kulturhus. Og gårdeierforeningen har investert i grunnkostnaden for å få byggene fraktet hit; i alt 300.000 kroner, sier Andreassen. Byggene skal rigges opp i september, og stå til over nyttår.

Det Fabelaktige Naustet ble laget under Trænafestivalen i 2010, etter initiativ fra Jeanette Reistad. Våren 2012 fikk Naustet nytt liv og ble forvandlet til et mobilt kulturhus med scene, bar og badstue.

I 2012 ble det satt opp på Youngstorget i Oslo, hvor det sto fra desember til ut februar. I løpet av denne perioden var det over 4000 besøkende.

Anbefaler dem å sende leisøknad

I Bodø håper man naustet og lanternen kan stå fra 15. september til over nyttår.søknad. Det er parkeringsetaten som har ansvar for utleie av torget. Og leder for parkeringsetaten, Terje Strand, tror ikke det skal by på problemer å få leid torget til prosjektet.

– Men foreløpig har vi ikke fått noen søknad om leie, sier Strand.

Han påpeker at det er mange som ønsker seg inn på torget i høst og vinter.

– Jeg vil anbefale at det snares sendes en søknad til oss, for det begynner allerede å fylles opp.

«Naustet & Lanternen» er to bygg som monteres og demonteres på halvannen dag, og pakkes sammen og flyttes rundt i hver sin container. Naustet er bygd av blant annet rekved, jern, blikk og plast som er funnet i fjæra, det er isolert med tovet ull og avispapir og har vedfyrt oppvarming.

Har plass til 70 mennesker

Naustet er på knappe 60 kvadratmeter og inneholder en konsertscene med kapasitet til 70 mennesker, mens Lanternen med sine 40 kvadratmeter kan romme opptil 40 mennesker.

– Gårdeierforeningen har verken noe med driften eller økonomien i dette å gjøre, sier Edvard Andreassen. Men vi har gjort framstøt mot Folk & Fisk og bedt dem vurdere å arrangere julemarked foran naustet.

På miniscenen i naustet vil det bli arrangert konserter og andre kulturinnslag.

– Og for 100 kroner får man bruke den vedfyrte badstua. Det koster 100 kroner og betales i baren, der man også får utdelt håndkle, sier Andreassen, som har tro på dette stuntet. I tillegg til Naustet og Lanternen skal det rigges til en fiskehjell ved inngangen til torget.

Erlend Mogård Larsen, som er representant for eierne av «Naustet & Lanternen», Havferd, sier det også jaktes på noen lokale som kan drive «Naustet & Lanternen» den tiden det står i Bodø.

– Foreløpig har vi ikke gått aktivt ut for å rekruttere noen til denne oppgaven – det er jo ennå noen måneder igjen, sier han til BodøBy.