Gå til sidens hovedinnhold

Tar uroen rundt studiet i Bodø til statsråden: - Om hele studiet legges ned vil det bidra til å svekke demokratiet vårt

Artikkelen er over 3 år gammel

Det spøker igjen for journalistikkutdanninga ved Nord universitet i Bodø. Kun 19 søkere hadde journalistikk som sitt førstevalg da tallene ble sluppet tidligere i april.

Sist uke skrev nettstedet Medier24 at universitetet planlegger nullopptak i høst, noe som har skapt reaksjoner i fagmiljøet.

LES MER: Nå spøker det igjen for studiet i Bodø: – Vi synes selvfølgelig at det er trist

Nå reagerer mediepolitikerne på uroen rundt studiet i Bodø. Både Høyre og Senterpartiet ber universitetet gjøre det de kan for å bevare studiet, skriver Medier24 mandag morgen.

Frykter nedleggelse

Tage Pettersen, mediepolitisk talsmann i Høyre, frykter det planlagte nullopptaket er et første steg mot en nedleggelse av studiet.

– Det å rekruttere og utdanne journalister i ulike landsdeler er viktig. Vi snakker ofte om journalistiske blindsoner i forhold til geografi og politiske områder. Ved å legge ned denne utdanningen i nord vil sannsynligheten for blindsoner med tanke på kunnskap om landsdelen øke – og rekruttering til redaksjonene i nord vil trolig rammes, sier han til Medier24.

Han bekrefter til nettstedet at han vil ta saken til kunnskapsministeren.

– Vil svekke demokratiet

Også Senterpartiets mediepolitiske talsperson, Åslaug Sem-Jacobsen, reagerer.

– Om hele studiet legges ned i Bodø vil det være et tap for journalistikken i Nord-Norge, og faktisk også bidra til å svekke demokratiet vårt. Resten av Norge trenger nemlig at denne delen av landet dekkes behørig og godt, noe som naturlig nok gjøres best av lokale medier i første instans, sier hun til nettstedet.

Rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet har bekreftet at han vil følge dekanens faglige vurdering om nullopptak i denne saken. Kun styret ved universitetet kan stanse nullopptaket, ifølge Medier24. Det er foreløpig ikke kjent når styret skal behandle saken.

Kommentarer til denne saken