Det lukter valgkamp og lokaliseringsdebatt lang vei. Og siste ord er garantert ikke sagt.

Helge Grønmo er kulturleder og fotograf og journalist i Avisa Nordland.

Helge Grønmo er kulturleder og fotograf og journalist i Avisa Nordland.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det mangler ikke på action i kulturfeltet i Bodø. Ikke før hadde bråket i Stormen (nok en gang) roet seg, før kulturminister Trine Skei Grande kom med en politisk torpedo som sannsynligvis ødelegger alle Bodøs ambisjoner om å bli kulturhovedstad.

Bodø befolkning har hele tiden vært delt i synet på dette grandiose kulturprosjektet. Det må man respektere. Kritiske stemmer mener at prosjektet ikke er godt nok fundamentert i befolkningen, og da særlig i kunstnermiljøene. Prosjektleder Arne Vinje har kontret med at vi ennå ikke har kommet til et stadium i søknadsprosessen der brukerinvolvering står på dagsordenen. Foreløpig handler det om å bli prekvalifisert.

Arrangementet er seks år unna og det er først hvis vi faktisk får status som kulturhovedstad at selve programmeringen skal starte. Det er da kunstnerne skal involveres.

Akkurat nå er det lett å se at Vinje fikk rett. Det ser ut som hele prosjektet glipper og da ville all involvering fra kunstnerne være bortkastet. At deler av kunstmiljøet startet sin høylytte sutring akkurat i det Bodø kunne lande et prosjekt som faktisk kunne tilført flere titalls millioner til kunstfeltet får være en annen skål.

Tro ikke et øyeblikk at de 300 millionene som måtte brukes på kulturhovedstadssatsingen blir tilgjengelig for andre prosjekter. Dette er penger som nå forsvinner.

Det er ikke uvanlig at staten sier nei til satsinger i Nord-Norge. Det er vi vant til. Det snodige denne gangen er selve prosessen.

Kulturdepartementet ringte Avisa Nordland klokka 10.00 tirsdag. Da opplyste informasjonsavdelingen at kulturministeren hadde en nyhet og lurte på om det var greit om hun ringte meg litt senere.

Kokka 10.24 ringe Trine Skei Grande og informerte om sin avgjørelse, altså sitt nei til økonomisk støtte. Alt vel så langt. Media setter pris på å få nyheter.

Når jeg deretter ringer ordfører Ida Pinnerød og prosjektleder Arne Vinje for en kommentar aner de ikke hva jeg snakker om. De har ikke hørt noe fra departementet.

Bodøs politiske miljø kan altså lese nyheten og hele avslagsbrevet i AN først. Nå viser det seg at Pinnerød fikk samme informasjon sendt først klokka 10.40.

Til Bodø Nu uttalte Skei Grande at ordføreren burde lese mailen sin oftere. Ja vel.

Så hva ligger til grunn her? Sånn egentlig?

Siden sjokkbeskjeden i går har det versert flere teorier om at ministeren helst ser at Trondheim blir kulturhovedstad, og det til tross for at Trondheim faktisk støtter Bodøs kandidatur.

Det er også vanskelig å skjønne hva det er departementet egentlig har sagt nei til. Søknaden er faktisk ikke sendt ennå. Og det handler om en søknad for å bli prekvalifisert.

Til alt overmål skryter Rolf Norås av Bodøs søknad og mener den er helt på høyde med de beste søknadene som noen gang er skrevet. Det var Norås som fikk kulturhovedstadsprosjektet til Stavanger så han vet hva han snakker om.

Det lukter valgkamp og lokaliseringsdebatt lang vei. Og siste ord er garantert ikke sagt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken