Etter en litt lengre anleggsperiode enn planlagt, kunne endelig kafé og bakeri Rustikk åpne dørene i Bodø sentrum torsdag klokka 10.00.

Lokalene i Gustav Moe-gården på torget har blitt bygd om og pusset opp siden januar. Sju måneder senere fikk gjestene smake på sin første bolle.

Les: Satser med syv millioner i Bodø

- Onsdag hadde vi en prøveåpning, da fikk vi kjenne hvor skoen trykker, sier daglig leder Tore Myklevold.

Med 10 ansatte er det mye intern logistikk som må på plass, og lærdommen fra fra prøvedagen er viktig.

- Vi har stort sett fått meget positive tilbakemeldinger fra tålmodige kunder, og er fornøyde med det.

Ren bakst

En av de dyreste enkeltinvesteringene er en fireetasjers steinovn som skal ta unna både brød, kaker og italiensk pizza.

- Kundene vil nok fort oppdage at prisene her er litt høyere enn hos de andre bakeriene, årsaken er at vi gjør alt for hånd. Vi har også bestemt at det skal være rene råvarer, så langt det lar seg gjøre finner du ikke kunstge tilsetningsstoffer i våre produkter, forteller Myklevold.

Myklevold sier at Rustikk aldri kommer til å selge mest, men at de kvalitetsbevisste kundene forhåpentligvis vil finne det de ønsker seg i bakeriet.

- Vår profesjon er håndverksbakeri, i tillegg til hjemmelagde brød og bakervarer får våre gjester italiensk iskrem og kaffe fra et mikrobrenneri i Henningsvær. Vi bruker ost fra Kjerringøy i alle våre sandwicher og smørbrød.

Deltar i produksjonen

På åpningsdagen hadde også daglig leder fått på seg forkleet, og Myklevold skryter av sine ansatte.

- Jeg er over alt under disse dagene, og er med på både oppvask og baking. Vi har en egen bakermester og en ansvarlig konditor, så jeg er trygg på at vi skal håndtere kundene våre godt.

Bestillingene har kommet lenge før bakeriet var leveringsdyktig, og Myklevold merker at publikum har høye forventninger til det brede sortimentet.

- Det har vært en enorm interesse rundt konseptet, bakebransjen har et voldsomt tidspress i dag. Hos oss tar det 48 timer fra vi begynner på prosessen til brødet er ferdig.

Planlegger uteservering

- Vi har skjønt at det er viktig med uteservering for folk i Bodø, så hvis kommunen godkjenner planene våre blir det en liten plass utenfor her også.

Odd Gunnar Jensen var en av de første kundene som kunne ta Rustikk i bruk.

- Det ser bra ut her, og er fint med de oppdelte seksjonene, sier Jensen.

Han trekker frem de store vinduene inn til bakeriet, og synes det er greit å få med seg hva som skjer på kjøkkenet.

- Jeg håper folk tar bakeriet i bruk, sier Jensen og deler raust av den ferske baksten med journalisten.