Partiene foreslår tilskudd til studenter: - Vi vil oppfordre til at ordningen reverseres

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederI det borgerlige budsjettet fra Høyre, Venstre, MDG og KrF, som fikk flertall i bystyret torsdag, er det ett punkt som har vakt både bestyrtelse og harme. Partiene vil gi 5000 kroner i tilskudd til studenter som endrer folkeregistrert adresse til Bodø kommune. Det tjener Bodø på, mens kommunene der studentene har hjemadresse, taper tilsvarende.

En av flere som reagerer er ordføreren i Vestvågøy, Remi Solberg (Ap). – Det er så arrogant, og jeg blir provosert av dette. Det er nesten så jeg vurderer å anbefale studentene å søke til Tromsø i stedet for til Bodø. Med dette kommer vi til å miste folk fra vår kommune, og langtidseffekten vil bli betydelig, uttaler han.

Vi har forståelse for reaksjonen.

Av kreative grep for å skaffe inntekter til Bodø kommune, må dette være ett av de minst gjennomtenkte. Statstilskuddet som studentene utløser er 23.000 kroner pr. hode. De 250 studentene det kalkuleres med pr. år vil riktig nok gi noen millioner inn i kommunekassa. Det forsvarer imidlertid ikke tap i omdømme hos nabokommunene.

Det er nemlig ikke sånn at alle studentene i Bodø kommer sørfra, altså fra kommuner det ikke er så farlig at Bodø tapper for penger og ungdom. Mange studenter er hjemmehørende i Fauske, Steigen eller Lofoten. Når Bodø betaler studentene for å melde flytting, tapper det distriktskommunene for innbyggere og penger, som de sårt trenger. Og trenger langt mer enn «storebror» Bodø. Ordningen er derfor direkte distriktsfiendtlig.

Bodø må heller ikke glemme at i neste omgang er det «storebror» som trenger støtte fra nabokommunene. For eksempel er støtte fra naboene helt nødvendig for å få gjennomført prosjektet med europeisk kulturhovedstad. Bodø kan ikke regne med slik støtte, så lenge byen vedtar direkte fiendtlige ordninger som rammer naboene.

Av praktiske grunner lar ikke ordningen seg gjennomføre før i 2020 opplyses det, altså etter neste valg. Uansett hvilken konstellasjon som da styrer Bodø, vil vi sterkt oppfordre til at ordningen reverseres. Til beste for hele Salten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags