Daniel Bjarmann-Simonsen har utvilsomt gjort Bodø til et verre sted for sine partikolleger   

Stein Sneve er journalist og kommentator

t i Avisa Nordland ..

Stein Sneve er journalist og kommentator t i Avisa Nordland .. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarKom ikke og si at lokalpolitikk er kjedelig! I hvert fall ikke i Bodø.

Ikke før var vi fedige med et nakensjokk, før vi fikk et investorsjokk og nå står vi jaggu også foran et ordførersjokk. Eller mer presis; en potensiell ordfører som aldri blir det. Og som får alle til å spørre hvorfor han trekker seg nå.

Det er naturlig. Daniel Bjarmann-Simonsen var tett involvert i prosessen som fikk Danny Hayes og hans følge av mer eller mindre skyggeaktige selskaper til Bodø. Det skjedde gjennom næringsdepartementet og tidligere prosjektleder for Ny by-ny flyplass.

Det er derfor helt legitimt å spørre om det at han så brått og brutalt trekker sitt kandidatur - kvelden før nominasjonsmøtet skulle vært - har noe med den saken å gjøre.

Så langt er det intet som tyder på det. Bjarmann-Simonsen foklarer selv sitt valg med hensynet til familien. Med kone og barn og flere år med knallhardt politisk arbeid bak seg - arbeid som gjerne tok stordelen av døgnet - er det fullt forståelig at han til slutt ønsket å leve anerledes.

At han da ventet så lenge med sin beslutning er for så vidt også forståelig, men det setter Bodø Høyre i en ekstra vanskelig situasjon. Etter at Bjarmann-Simonsen sa ja til å bli partiets ordførerkandidat stoppet alle andre prosesser opp, og alle mulige konkurrenter la sine planer til side.

Nå nullstilles på mange måter prosessen, og jakten på andre kandidater må tas opp igjen. Det kan bety at mulige alternativer har lagt andre planer i mellomtiden, og er blitt uaktuelle. Dessuten var det uansett ikke flust med andre kandidater til å begynne med.

Ikke alle i Bodø Høyre er enige i det, og det finnes åpenbart kandidater som står klare til å ta over, og tror de kan ha like stor appell til velgerne som det Bjarmann-Simonsen ville hatt. Det blir derfor ikke noe problem for Bodø Høyre å få på plass en ordførerkandidat. Hvorvidt han eller hun faktisk er en like god kandidat som Bjarmann-Simonsen, ja, det er et helt annet spørsmål.

Det var nemlig ikke uten grunn mange i Bodø Høyre trakk et lettelsens sukk da Bjarmann-Simonsen sa ja til å stille. Han ble ansett som partiets klart beste kandidat; ung, godt kjent fra før og med et postivt image utad. ANs meningsmåling fra april viste da også han allerede er mer populær enn sittende ordfører Ida Pinnerød fra Arbeiderpartiet.

Blant de navn som nå nevnes som mulige erstattere er gamle travere som Grethe Monica Fjærvoll, Hans Petter Horsgård og Ole Hjartøy, og mer ukjente navn for det brede publikum som lokallagsleder Joakim Sennesvik og bystyremedlemmene Liv Bente Kristoffersen og Lars Vestnes.

Også navn utenfor politikken nevnes, men det skaper fort problemer i forhold til nåværende jobb og det å skulle profilere seg så sterkt politisk uten noen garanti for at man får jobben som ordfører. Det meste tyder derfor på at Bodø Høyre finner sin kandidat blant de som er nevnt her.

Hvor viktig er det så hvem de velger? Derom strides de lærde. Velgerne går jo ikke til urnene for å velge en ordfører, de stemmer på partier. Da spiller mange forhold inn, og vi kan grovt sett dele dem i tre: Ideologiske (hva partiene mer generelt står for), lokale (hva mener partiene om viktige saker i lokalpolitikken) og personlige (hvem står på partienes lister, særlig øverst).

På de to første punktene scorer Bodø Høyre svært godt for tiden. På landsplan er partiet fremdeles ledende, mens Ap sliter på målingene (tross en viss vekst de siste ukene). Lokalt har Høyre og Frp flertall alene (ANs måling i april), og Ap sliter både med ettervirkningene av økt eiendomsskatt og samarbeidskaos på rådhuset.

Da gjenstår den tredje faktoren, og der viser vår måling fra april at selv om Ida Pinnerød er litt mindre populær enn Daniel Bjarmann-Simonsen blant velgerne, er hun klart mer populær enn sitt parti. Det betyr at det har lyktes Bodø Ap å bygge opp en ordfører i Bodø som er en valgvinner.

Det er et arbeid som har tatt tid. Pinnerød slet på de personlige målingene etter at hun ble lansert som Ole Hjartøys motkandidat før valget i 2015. Siden har hun gradvis bygget seg opp, og er i dag både vel kjent for velgerne og populær blant mange av dem. Det begynner å haste om Bodø Høyre skal rekke å bygge opp en like god kandidat før valget.      

Partiets beste håp for å overta makta er nok derfor at velgerne er mer opptatt av politikk enn person når de stemmer høsten 2019. At de fremdeles lar seg irritere over eiendomsskatten og skremme av den indre krangelen på "rød" side. Men folks politiske hukommelse er kort, så en populær ordførerkandidat er uansett ikke å forakte.

Og på det området har Daniel Bjarmann-Simonsen utvilsomt gjort Bodø til et verre sted for sine partikolleger med sitt sjokkartete valg.    

Artikkeltags