- Nektet filming og fotografering på styremøtet til Nord Universitet

DEL

Et medlem i Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland ble nektet å filme og ta bilder fra styremøtet ved Nord universitet.

Det skriver nettstedet Forskerforum.

I dag onsdag hadde Nord universitet styremøte. Dette var det første styremøtet etter at de vedtok å legge ned to studiesteder på Helgeland.

- To fikk komme inn

– Vi var to som fikk komme inn på styremøtet og sitte der. Vi tenkte at vi kunne ta bilder og filme for å ta med tilbake til gruppen, for det var mye som ble diskutert, sier Catrine Hole til Forskerforum.

Hole er pressetalsperson for Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland. Hun sier til nettstedet at hun ikke var der for å protestere,

– Denne gangen var jeg der for å lytte.

Hole hevder at hun ble stoppet av styreleder Vigdis Moe Skarstein som mente at filming måtte godkjennes av hvert enkelt styremedlem. Ifølge Hole fikk hun heller ikke anledning til å fotografere en powerpoint-presentasjon som ble vist.

– Her er det et behov for åpenhet, og det er første styremøte etter at vedtaket om studiestruktur ble fattet. Jeg synes det er merkelig, sier hun til nettstedet.

– Demokrati forutsetter åpenhet

Jan Fridthjof Bernt, professor emeritus i juss ved Universitetet i Bergen, reagerer på den manglende åpenheten. Han sier blant annet følgende til Forskerforum:

– Demokrati forutsetter åpenhet. Skjerming av informasjon om det som skjer i møtet skal man ha svært gode grunner for. Og det er ganske klart at lukking av møter fordi de som sitter i styret synes det er ubehagelig at andre ser hvordan de arbeider, ikke er legitimt.

Kommunikasjonssjef Andreas Førde ved Nord universitet svarer følgende i en e-post til Forskerforum:

«På styremøtet ble det gjort oppmerksom på at en person i salen, uten å ha legitimert seg som presse, filmet styremøtet med sin mobiltelefon. Det var ikke gjort noen avtale om dette på forhånd. Det ble uttrykt fra styret at løpende filming under styremøtet må avtales på forhånd, slik at det ikke blir forstyrrende for styrets arbeid. Styret ga derimot vedkommende tillatelse til å gå rundt og ta bilder i fem minutter rett etter en pause».

Artikkeltags