Hjartøy: – Dette er min største politiske seier

– Fra å ha ingenting, har vi nå fått fullt gjennomslag. Det er helt sykt at dette skjer, sier en opprømt ordfører i Bodø Ole H. Hjartøy. Foto: Tom Melby

– Fra å ha ingenting, har vi nå fått fullt gjennomslag. Det er helt sykt at dette skjer, sier en opprømt ordfører i Bodø Ole H. Hjartøy. Foto: Tom Melby

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Ny flyplass, ny by – Da jeg satt i Stortinget og hørte at de skulle flytte kampflybasen sørover, bestemte jeg meg. Jeg bestemte meg for ikke å stå fast i gjørma, sier ordfører Ole H. Hjartøy (H).

Fredag nærmest svevet han i pur glede og seiersrus etter at regjeringen har besluttet utredning av «Ny flyplass – ny by».

– Dette er min største politiske seier. Fra å ha ingenting, har vi nå fått fullt gjennomslag. Det er helt sykt at dette skjer, sier en opprømt ordfører.

Hjartøy legger ikke skjul på at han har følt veien fram både lang og bratt.

Tenke nytt

14. juni 2012 vedtok Stortinget å flytte kampflybasen.

– Da jeg satt der og hørte på, bestemte jeg meg for å ikke gjøre den feilen som den forrige posisjonen gjorde, da ingen trodde det var mulig at kampflybasen skulle legges ned. Saken er at det er ingenting som kommer av seg selv, sier han.

Nye muligheter

Utgangspunktet var prosjekt ny rullebane. Flystripa er utslitt, drives på dispensasjon og må skiftes ut. Det kunne stoppet med det. Men så kom altså stortingsvedtaket om at kampflybasen i Bodø legges ned til fordel for Ørland.
– Da så man plutselig helt nye muligheter for utvikling av byen.

For Avinor holder det å flytte rullebanen 60 meter. Men flyttes den en kilometer sørvest, frigjøres 3400 dekar. Da åpnes det opp for en ny bydel på hele det området som Forsvaret og Bodø lufthavn legger beslag på i dag.

– Vi løftet saken til formannskapet og bystyret. Ap stemte imot, og vi sto veldig alene. Det har vært en lang kamp både på ute- og hjemmebane, sier Hjartøy.

– Bli enige

Ute fikk han beskjed om at byen måtte stå samlet om de store planene hvis de skulle ha noen sjanse for gjennomslag.
Sånn ble det også – etter hvert.

– Jobben som Bodøregionens utviklingsselskap og næringslivet har gjort, har vært helt avgjørende for at det nå står et samlet bystyre bak «Ny flyplass-ny by», tror Hjartøy.

– Hvor mye tid har du brukt på denne saken?

– Veldig mye. Mange har sikkert lurt på hva jeg har holdt på med. Jeg har brukt mye energi på dette. Og det jeg har opplevd, er at Bodø har mange venner der ute, sier ordføreren.

Overbevist

Med utredningsvedtaket i hånda er han så godt som sikker på at de utallige turene til Oslo, de mange møtene med topp-politikere – ikke minst stabssjef Vidar Helgesen – og arbeidet for å forankre det hele hos statsminister Erna Solberg, virkelig vil ende med en ny bydel.

– Det viktige veivalget er tatt. Ingenting er besluttet før det er besluttet, men akkurat dette er et så godt prosjekt at vi kommer til å nå målet. I 2025 lander det første flyet på den nye flyplassen. Forsvaret skal være her til 2021, men lenge før kan vi begynne å planlegge den nye byen. Dette er den viktigste beslutningen for byen i moderne historie.

Artikkeltags