En sørgelig situasjon

I trøbbel: Nord universitet risikerer å miste statusen som universitet på grunn av svak kvalitet. Foto: Avisa Nordland

I trøbbel: Nord universitet risikerer å miste statusen som universitet på grunn av svak kvalitet. Foto: Avisa Nordland

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Kvalitetsproblemene i Bodø viser at Nord-Norge vil tjene på å samle begrensede ressurser istedet for å splitte dem.

DEL

KOMMENTAR

Nok en gang står Nord Universitet i fare for å miste akkrediteringen som universitet. Det er Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) som ifølge nettstedet Khrono stiller spørsmål ved om Nord universitet oppfyller krav til produksjon av doktorgrader og vitenskapelig kvalitet. 

— Når vi bestemmer oss for å revidere en akkreditering så skyldes det at vi har en begrunnet mistanke om at forskriften ikke blir fulgt, sier tilsynsdirektør i NOKUT, Øystein Lund, til Khrono.

Dette er en sørgelig situasjon både for studenter og ansatte. Men dessverre kommer ikke alvoret som noen overraskelse. Det er en varslet katastrofe. Saken er nemlig at Nord-Norge, med vårt lave befolkningsgrunnlag, ikke trenger to universiteter i skarp konkurranse om forskningsmidler og studenter. Men nok en gang har lokalpolitikken seiret over den sunne fornuften i Nord-Norge. Det meningsfulle ville naturligvis vært å konsolidere ressurser i landsdelen, for å nå opp i en konkurranse som i økende grad er internasjonal.

Ved å unnlate å gå sammen med UiT da den nasjonale universitetsstrukturen ble endret i 2015, har man gitt Bodø et langt dårligere universitet enn byen og Nordland faktisk fortjener. Forsøkene på å konkurrere ut UiT ved å underlegge seg de daværende høgskolene i Harstad og Narvik feilet. Det ble etterfulgt med nok et strategisk feilgrep da man fusjonerte med en relativt svak høgskole i Nord-Trøndelag.

Dette er kimen til den ulykksalige situasjon Nord Universitet befinner seg i. På mer enn en måte er dette en lærepenge til en landsdel der vi som oftest arbeider mot hverandre, istedet for sammen. En sammenslåing med UiT ville gjort Bodø og Nordland til sentrum innenfor sentrale forskningsområder, for eksempel innenfor hav og beredskap, som del av et av Norges fire breddeuniversiteter. En serie feilgrep – til enhver tid med et kontraproduktivt bilde av UiT og Tromsø som «konkurrent» - har vært med å sage over sin egen grein. Jeg håper universitetene i nord fremdeles holder muligheten åpen for en sammenslåing. Iallefall er det lov å håpe at døren fremdeles holdes på gløtt både i Bodø og Tromsø.

Men dessverre kan det virke som om miljøer i Bodø arbeider med et prosjekt som kan ende med at den nordligste landsdelen ikke bare er vertskap for Norges svakeste universitet, men også landets aller dårligste spesialisthelsetjeneste. Da tenker jeg på den tilspissede konkurransen mellom Nordlandssykehuset og UNN. Dersom pasientgrunnlaget ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) svekkes, rammes både legeutdanningen og tilgangen på likeverdige avanserte helsetjenester i Nordland, Troms og Finnmark.

Det vil være alvorlig for hele Nord-Norge. Dette krever full politisk oppmerksomhet fremover, for å unngå at logikken som ligger til grunn for Nord Universitet sitt veivalg, nå blir overført til den livsviktige nordnorske helsetjenesten. En tabbe behøves ikke gjentas, selv om den virker forlokkende.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags