Justis-, beredskap- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara fikk tirsdag æren av å klippe snoren, og dermed offisielt åpne NORDLAB. Nord Universitets nye, og innovative, beredskapsledelseslab.

Godt forberedt

Seansen skjedde i forbindelse med Øvelse Nord. Beredskapsøvelsen som i disse dager arrangeres i Bodø. Ministeren la fram regjeringens satsing på beredskap, og dro blant annet fram viktigheten av det å være godt forberedt på en krisesituasjon.

– For å være godt forberedt må man øve. Og jo mer realistisk øvelsen er, jo bedre forberedt blir man til den dagen man plutselig blir kastet inn i en krisesituasjon, sa han til de frammøtte.

Det er nettopp det som er formålet med NORDLAB.

– Her har vi utstyr for å kunne øve og trene på beredskapsledelse. Vi har det samme utstyret som nødetatene selv bruker, og her vil studentene også kunne øve sammen med profesjonelle, sier prosjektleder for NORDLAB, professor Odd Jarl Borch.

Unikt

Beredskapslaboratoriet består av verdens mest avanserte systemer for simulering av forskjellige typer ulykker, og verktøy for ledelse og organisering av nødetatenes innsats. Simulatorene er levert av Kongsberg Digital, som er verdensledende på området. Noe av det som gjør laben unik er muligheten for å koble sammen flere for å kunne øve sammen.

– Det vi har gående på skjermene nå er en øvelse der et cruiseskip har gått på is nær Svalbard. Både den maritime fagskolen på Bodin, og Lofoten maritime fagskole er koblet opp og med på treningen, forklarer Borch.

NORDLAB er en sentral del blant annet av Nord universitets nye master i beredskap og ledelse. Det skal også drives forskning på og testing av kriseledelse og ledelsesverktøy. De skal ha et særlig fokus på maritime operasjoner i nordområdene.

På sikt er ser de også for seg å samarbeide om øvelser på tvers av landegrenser. For eksempel med Russland, som Norge allerede har samarbeidet med om beredskap i barentsregionen.