Investerte 2,1 millioner i storfilm: - Folk i Bodø vil kjenne seg igjen

På Keiservarden: Flere scener til storfilmen om Askeladden er spilt inn på Keiservarden. Også Mjelle blir å se i filmen. Her ser vi hovedrolleinnehaver Vebjørn Enger med bodømarka i bakgrunnen.

På Keiservarden: Flere scener til storfilmen om Askeladden er spilt inn på Keiservarden. Også Mjelle blir å se i filmen. Her ser vi hovedrolleinnehaver Vebjørn Enger med bodømarka i bakgrunnen.

DEL

Deler av den nye storfilmen «Askeladden – i Soria Moria slott» er spilt inn i Bodø. Det fikk Filmfond Nord til å spytte inn 2,1 millioner kroner i prosjektet. Daglig leder i filmfondet, Linda Netland, understreker at det ikke er snakk om almisser.

– Nei, så langt derifra. Vi er et kommersielt fond og vi kaster ikke bort penger. Vi har en avtale med produksjonsselskapet Maipo om at vi skal få pengene tilbake. Det forutsetter at filmen ikke flopper når det gjelder besøkstall, sier Netland.

LES MER: Eventyrlig rolle for Mads 

Forventer avkastning

Hun tar neppe noen stor økonomisk risiko. Den første Askeladden-filmen ble en gedigen suksess med over 350.000 solgte billetter. Hele filmbransjen forventer at også årets eventyrfilm skal bli en publikumshit.

– Filmselskapet ville til Nord-Norge for å filme flere scener. Lokasjonen til slottet er plassert til Keiservarden og Mjelle. Folk i Bodø vil kjenne seg igjen, men folk flest i Norge vil bare se spektakulære naturbilder. Vi har tenkt at dette er en interessant investering. I tillegg til at vi forventer avkastning ut fra solgte billetter, så har vi også en avtale med Maipo om en hospiteringsordning for en nordnorsk produsent. Denne gangen var det Julia Andersen fra Tromsø som fikk jobbe med filmen. Kompetanseheving er viktig, sier Netland.

Og legger til:

– Filmselskapet har også lagt igjen mye penger i distriktet de ukene de filmet i Bodø.

Sentrale scener

AN snakket med regissør Mikkel Brænne Sandemose da crewet spilte inn scenene i fjor sommer. Han var mektig imponert over det kommunen kunne by på. Han forsikret også at Bodø vises godt fram.

– Det er en del sentrale scener som er spilt inn her. Også er det klipp spredt rundt i filmen. De som er lokalkjent kommer nok til å synes det er litt snodig at de er mye i dette området. Men vi bruker forskjellige steder i Bodø-området til å illustrere større deler av Norge. Derfor er vi litt ved kysten og litt på innlandet.

Filmfond Nord får økonomisk støtte fra de tre nordligste fylkeskommunene, samt staten. De deler ut om lag 11 millioner kroner i støtte hvert år.

Artikkeltags