Her kan du lese alle sakene om Danny Hayes, Harvester Trust og milliardspillet i Bodø

Danny Hayes, CEO i Harvester Trust kommer til Bodø under Innovasjon Norges arrangement i Stormen.

Danny Hayes, CEO i Harvester Trust kommer til Bodø under Innovasjon Norges arrangement i Stormen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Første gang Danny Hayes ble omtalt av mediene i Bodø, var omkring midten av april i år. Da omtalte AN at Simon Flack, som tidligere var kommunens prosjektleder for digitalisering i byteknikk, hadde gått inn i Harvester Trusts toppledelse.

AN skrev da at stiftelsen forvaltet formuen til McCormick-familien. Hayes ble da omtalt som president i Harvester Trust.

Siden har Avisa Nordland skrevet en rekke saker om amerikanerne og deres planer i Bodø. Under følger en oversikt over sakene.

Innovasjonstalen

7. juni deltok Danny Hayes på Innovasjonstalen 2018, et arrangement i regi av Innovasjon Norge Nordland.

Direktør i Innovasjon Norge Nordland, Monica Ahyee, uttalte seg om stiftelsen i forkant av Innovasjonstalen.

Etter å ha holdt sin tale i Stormen snakket Danny Hayes om ambisjonene for det han omtalte som grønn industri i Bodø. Der nevnte han, blant annet, datasentre.

21. juni stilte varaordfører Synne Bjørbæk (Rødt) spørsmål om hva som skjer mellom Bodø kommune og Harvester Trust.

Glimt

15. august kom meldingen om at Bodø/Glimt hadde inngått historiens største enkeltavtale. Daglig leder i Glimt, Frode Thomassen, opplyste til NRK at avtalen hadde en størrelse på ti millioner kroner - ut året.

20. august trakk Simon Flack seg fra selskapet Borealis Engineering. Selskapet hadde ikke vært nevnt før Flack trakk seg.

Rådmannen i Bodø, Rolf Kåre Jensen, fortalte 21. august om et møte med amerikanerne.

Samme dag omtalte AN at samarbeidet mellom Danny Hayes og Bodø-duoen Kjell Ivar Hansen Røsnes og Trond Arnulf Larsen hadde strandet.

Og - AN oppnådde kontakt med Danny Hayes. Diskusjonen lokalt gikk på hvem han egentlig er og hva han er i stand til å levere.

Salten-selskapet Arctic Host bekreftet at de var i dialog med Hayes.

Også Mo Industripark kommenterer amerikanerens utspill.

Styreleder Inge Henning Andersen i Bodø/Glimt kommer på banen, og han forteller om avtalen med Geddes Labs.

Brev til media

23. august bekrefter advokat Thomas Reppe Wetting at han har skrevet og sendt et brev der det framgår at Geddes Global LLC har kjøpt to klargjorte aksjeselskaper, ved navn Start Up 434 og Start Up 435 fra advokatfirmaet Selmer.

Samarbeidspartner Sandra Goeken Miles forsøker i et brev sendt til media i Bodø å kaste litt mer lys over Danny Hayes og årsaken til hans engasjement i byen.

Også Nordic Smart House har blitt introdusert for Danny Hayes, og Hayes skal ha bistått selskapet med konkrete avtaler.

24. august kommenterer Monica Ahyee, direktør i Innovasjon Norge Nordland, saken.

Avisa Nordland fikk samme dag innsyn i korrespondanse mellom amerikanske myndigheter og Bodø kommune, om Harvester Trusts interesse for å investere i byen.

BRUS-direktør Odd Emil Ingebrigtsen ble presentert som "Managing Director, International Affairs" i Borealis Industries.

Inge Henning Andersen i Bodø/Glimt bekrefter 24. august at han går inn i Borealis Engineering. Der skal han jobbe tett med Danny Hayes.

Saksøkt for svindel

25. august hevder Danny Hayes at han er i fysisk fare fra folk som kan stå bak Bodø Nu. Bodø Nu-redaktør Markus André Jensen kaller påstandene for oppspinn.

Samme dag publiserer Avisa Nordland en sak om at Danny Hayes har klaget inn sin egen advokat for å ha stjålet aksjer.

26. august kommer Sandra Goeken Miles på banen igjen, denne gang for å kommentere saken om at hun og et investeringsselskap i 2009 ble saksøkt for svindel.

Sargent McCormick i Harvester Trust meddeler at stiftelsen jobber for å realisere store investeringer i Norge.

Det sveitiske selskapet Derivative Partners AG i Zürich, hvor Danny Hayes hevder å ha jobbet i syv år, benekter all kjennskap til amerikaneren.

Selskapene møter på overraskende problemer i Salten.

Advarer

Førsteamanuensis Frode Soelberg er programansvarlig for MBA-programmet i økonomi og ledelse ved Handelshøgskolen i Bodø, Nord universitet. Han fulgt saken om Harvester Trust, via Danny Hayes og til Geddes Labs og Borealis Engineering med stor interesse.

Han advarer mot å investere i Hayes-prosjekter.

Varaordfører Synne Bjørbæk i Bodø er kritisk til amerikanerne. Hun varsler flere kritiske spørsmål til administrasjonen i Bodø kommune.

Samtidig avviser NHO Nordland-direktør Ole Hjartøy at han har gått god for Danny Hayes. Også statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen har kommentert saken.

Planene for et datasenter på Fauske presenteres. I tillegg til selve datasenteret, ser Borealis Engineering for seg å bygge et høyhastighetstog som skal gå mellom Fauske og andre byer.

Ordfører i Bodø, Ida Pinnerød, kommenterer også saken. Bodø-ordføreren så det som naturlig å bistå da leder for Bodøregionens utviklingsselskap, Odd Emil Ingebrigtsen, tok kontakt og spurte om hun kunne være vertskap for en delegasjon med amerikanere som var interessert i Bodø. Det skjedde i april.

Gir seg

29. august kommer beskjeden om at Danny Hayes gir seg som direktør i Borealis Engineering. Ben Munkres overtar stillingen som direktør inntil videre.

30. august orienterer rådmannen i Bodø om kommunens kontakt med amerikanerne. Rolf Kåre Jensen er krystallklar når han sier at Bodø kommune ikke har blitt lurt.

Odd-Emil Ingebrigtsen kommer på banen og redegjør for sin kontakt med Hayes.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) blir av Rødt-leder Bjørnar Moxnes bedt om å svare på hvilken rolle næringsdepartementet og Innovasjon Norge har spilt i kontakten mellom Hayes og Bodø kommune.

Statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen har tidligere uttalt til AN at Invest in Norway ble bedt om å gjøre bakgrunnssjekk på Harvester Trust i forbindelse med at han fikk forespørsel om å møte stiftelsen i Bodø. Invest in Norway nekter innsyn i bakgrunnssjekken.

Stormen-avsløring

Også Stormen Konserthus nekter innsyn når AN ber om å få se dokumentet som omtales som en intensjonsavtale i en e-post mellom direktør Rolf-Cato Raade og Danny Hayes. Kort tid etter publiserer Bodø NU det som minner veldig om en sponsoravtale, signert Raade og Hayes.

Ordfører Ida Pinnerød uttaler at hun er svært overrasket. Styreleder Odd-Tore Fygle i Stormen sier han opplyste til ordføreren at det hadde vært diskusjoner og drøftinger, men at det per nå ikke fantes noen signert avtale.

Svein Olsen og Rødt reagerer slik:

Det kommer fram at flere var involvert da avtalen kom i stand:

Så forteller Raade:

Styrelederen redegjør slik:

Trekker seg ut

AN avslører:

Slik er responsen:

Fra konstituert direktør i Borealis Engineering har følgende melding kommet tidligere samme dag:

4. september er selskapsnavnene som er blitt brukt den siste tiden registrert i Brønnøysund:

- I begynnelsen var det snakk om en intensjonsavtale. Men det ble etter hvert klart at vi ikke kunne være med på det tempoet de ønsket å kjøre, sier Stephan Skjelvan om Bodø kommunes kontakt med investorene.

Opposisjonen kommenterer Stormen-avtalen:

Fygle går av

Så sender styrelederen i Stormen et brev til eierrepresentant Ida Pinnerød:

- Trist, synes ordfører Pinnerød.

Så skal styret behandle direktørens rolle. Men de trenger mer tid, og varsler ekstraordinært styremøte.

Innovasjon Norge vil fortsatt ikke gi AN innsyn i bakgrunnssjekken som ble gjort av Harvester Trust:

– Jeg har vært gründer i noen år, med vekslende hell. De fleste av domenene jeg har kjøpt er nok ubrukelige, erkjenner Danny Hayes overfor AN etter å ha blitt konfrontert med hva vi fant på privatadressen i Gainesville i Georgia.

Dette vet vi om amerikanerne

Sandra Goeken Miles:

Danny Hayes aka Keary D. Hayes II.

Geddes Global LLC:

Geddes Labs:

  • En inkubator for gode ideer – en pådriver for grønn infrastruktur og ny teknologi.
  • Det er også dette selskapet som nettopp har inngått den gigantiske sponsoravtalen med Bodø/Glimt.

Borealis Engineering:

  • Simon Flack var inntil nylig toppleder (CTO) i dette selskapet.
  • Dette selskapet står bak planlegging, utvikling og bygging av ideene som utvikles av Geddes Labs.
  • Det er disse som, ifølge Danny Hayes, er i forhandlinger med to nordlandsselskaper Arctic Host og Mo Industripark.
  • Borealis Engineering har utspring fra et selskap ved navn Borealis Industries AS.
  • Borealis Industries er i dag under avvikling.

Artikkeltags