Nå er det omsider klart at storfilmen «Arbeiderkamp» blir realisert.

Det ble klart på en pressekonferanse torsdag formiddag.

– Vi har fått over ti millioner kroner i lokal finansiering, og vi er såpass tøffe i trynet og sier at nå blir det film. Vi begynner å filme til neste år og premieren blir i 2018, sier styreformann i News On Request, Trond Eliassen.

50 millioner kroner

Filmen har et samlet budsjett på 50 millioner kroner, og det betyr at vi snakker om en norsk storfilm på alle mulige måter. Ideen til selve filmen ble lansert for seks år siden av Tomas Evjen.

Etter hans død har NOR jobbet videre med produksjonen.

– Med pengene på plass kan vi sette planene ut i live. Mye av den skal spilles inn i Sulis og ringvirkningene vil bli store for området.

Det har tidligere blitt sagt at Nils Gaup skal regissere filmen. Dette er nå ikke like sikkert.

– Gaup skal være tilknyttet prosjektet, men neppe som regissør. Dette blir like mye en svensk film, og vi kommer til å hente inn skuespillere fra hele Norden, samt USA. Hvem som skal regissere er ikke bestemt.

Nytt selskap

På pressekonferansen ble det også avslørt at NOR har inngått et samarbeid med landets største produksjonsselskap, Storyline.

– Vi har stiftet et nytt selskap som heter Storyline NOR AS. Dette vil være av stor betydning for utviklingen av filmmiljøet i Nordland. Storyline sitter med enormt mye kompetanse, sier Eliassen.

Storyline har stått bak flere av de største norske film- og seriesuksessene de siste årene og omsetter for 55 millioner kroner hvert år. De har 45 ansatte.

Internasjonale filmer

– Vi ser fram til å utvikle flere prosjekter i Nordland, og vi er nå også co-produsent på «Arbeiderkamp». Vi har nå akkurat startet et stort internasjonalt filmprosjekt i Oslo med «Snømannen», og vi ser for oss at det kan lages internasjonale filmer også her. Location og nordnorsk natur er meget viktig. Vi har en kommersiell tilnærming til dette og vil tjene penger, sier daglig leder i Storyline, Arild Karlsen.

Han ser for seg at det vil bli opprettet egne stillinger i Bodø.

«Arbeiderkamp» handler om gruvearbeiderne som i 1907 gjorde opprør mot grådige eiere.

– Det er en utrolig sterk historie og det er gjort en kjempejobb med å få på plass finansieringen, sier Karlsen.