Iris Salten: - Vi lukter på en verdensmestertittel

Vil bli verdensmestere: Iris Salten har som mål å bli verdensmestere i kildesortering.

Vil bli verdensmestere: Iris Salten har som mål å bli verdensmestere i kildesortering. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I år har Iris Salten valgt å døpe om sorteringsguiden til «treningsprogram». For nå har dem som mål at Salten skal bli best på kildesortering.

DEL

Iris Salten jobber hardt med tilrettelegging, og onsdag møtte topp-sjef i Iris, Leif Magne Hjelseng, samt salgssjef i Retura Iris, Anne-Line Tverbakk, på Stamina i Bodø for å fortelle om årets aksjon. Blant annet har de døpt om sortingeringsguiden til «treningsprogram».

- Det sier noe om vårt fokus i år. Vi skal bli best i verden, forteller Hjelseng i en pressemelding torsdag.

Store mål

Av avfallet Iris hentet fra husholdningene i fjor, utgjorde restavfallet 38,8 prosent.

- Dette blir sendt til energigjenvinning. Analyser vi har gjort i restavfallet viser at over halvparten kan flyttes over i andre avfallsbeholdere og materialgjenvinnes, forteller Hjelseng.

EU har bestemt at 65 prosent av avfallet skal materialgjenvinnes innen 2035.

- Med litt ekstra innsats, har vi satt oss som mål å nå 65 prosent allerede i 2020, altså 15 år før tiden, fortsetter han.

- Best i verden

Salten har sortert ut papp, papir, husholdningsplast, glassemballasje, hermetikkbokser og matavfall fra restavfallet i over 20 år. I tillegg er Salten langt foran flere andre regioner i Norge.

- Befolkningen og næringslivet har skjønt at avfall er råstoff til nye produkter, og tar derfor jobben om kildesortering alvorlig, sier Hjelseng.

Større krav til bedriftene

Retura Iris, som tilbyr avfallstjenester til næringslivet, ønsker å tilrettelegge for bedre kildesortering også på jobb.

- Det kommer til å bli stilt større krav til bedriftene om utsortering av både plast og matavfall i fremtiden. Det er ingen grunn til at vi ikke skal ha samme sorteringsløsninger på jobb som det vi har hjemme, forteller Tverbakk før hun legger til:

- Folk i Salten er knallgode på sortering, og derfor vil vi nå tilby løsninger i verdensklasse. Det passer jo veldig godt når vi lukter på en verdensmestertittel her i Salten.

Artikkeltags